SUMNJE NA ZAPADU: Što mogu donijeti pregovori kad i dalje traje granatiranje

Nakon jučerašnjih prvih konkretnih pomaka u pregovorima Ukrajine i Rusije iz Kijeva i sa zapada dolaze oprezne i skeptične izjave.

Izvor: Media servis

Ukrajinska vojska kaže da su najave i prvi znakovi povlačenja ruskih snaga samo rotacije jedinica. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje da Ukrajinci nisu naivni iako pomake na pregovorima ocjenjuje kao pozitivne.

“Naravno Ukrajina je spremna pregovarati i nastavit će pregovarački proces dokle god ovisi o nama. Očekujemo rezultat. Mora biti stvarne sigurnosti za nas, našu državu, suverenitet i ljude. Ruske snage moraju otići s okupiranih područja. Mora biti jamstva za ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet i oko toga neće biti kompromisa.”

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će komentirati nakon što vidi kakvi su potezi ruske strane na terenu. Njemačka, Francuska i Italija kažu kako ne treba opuštati stav prema Rusiji dok je britanski premijer Johnson poručio da neće biti opuštanja stava prema Rusiji dok se užasi u Ukrajini ne zaustave.

Istovremeno SAD je upozorio svoje državljane na putovanja u Rusiju rekavši da bi ruske vlasti mogle zastrašivati građane pa pozivaju one koji su u Rusiji da ju napuste.

U međuvremenu je granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk, navodno su pogođeni stambeni blokovi u tom gradu.

Regionalni čelnik Luhanska Sergej Gaidai napisao je na Telegramu: “Oštećen je niz visokih zgrada. Čekamo informacije o žrtvama. Mnoge zgrade su se srušile. Spasioci pokušavaju izvući ljude iz ruševina.”