“SUKOB” OKO PLENKOVIĆA: Stanković poslao Kovačeviću pouke o novinarstvu

Aleksandar Stanković, voditelj emisije Nedjeljom u 2 na HTV-u, odgovorio je na kritike Brune Kovačevića, glavnog urednika HTV-a, izrečene nakon njegovog intervjua s premijerom Andrejem  Plenkovićem.

”Taj intervju ni približno nije bio na nivou da bi bio odličan”, rekao je Kovačević, dodajući da novinarstvo u kojem se napada sugovornika i ne daje mu se prostor da obrazloži svoje misli ”nije na nivou”. Rekao je i da se sugovorniku uvijek mora dati mogućnost da kaže svoje pozitivne stavove.

Stanković je Kovačeviću odgovorio na Facebooku, a objavu prenosimo u cijelosti:

“S obzirom da se na službenom sastanku HRT-a tj. na sjednici Programskog vijeća jučer moglo čuti par primjedbi na emisiju koju sam 14.6. radio s premijerom Plenkovićem, a kako na te primjedbe nemam mogućnosti odgovoriti koristim dobrog starog Šećerbega kako bih nešto rekao.

Dakle, primjedba mojeg urednika je da emisija nije bila na nivou tj. da novinarstvo u kojem se napada sugovornika nije na nivou. Druga pak primjedba je bila da je to isljedničko novinarstvo.
Što se tiče nivoa moram priznati da se u njega ne razumijem, ali s obzirom na staž i kilometre u nogama mislim da mogu nešto reći o novinarstvu pa sad slijedi dociranje:

– novinari se ne trebaju i ne smiju ulizivati predstavnicima vlasti
– novinari ne smiju s predstavnicima vlasti raditi dogovorene intervjue
– intervjui u kojima novinari samo klimaju glavom bez postavljanja potpitanja su promašaj
– zadatak novinara je da kritički propituje postupke vlasti
– tko nema želudac za takvo novinarstvo treba razmisliti o drugoj profesiji.

U skladu s napisanim skupa s kolegicom Majom Sever pripremao sam se za emisiju s premijerom Plenkovićem. Pokušali smo je bazirati na činjenicama , a ne na pukom dojmu tako da smo došli i do sljedećih podataka:

1. velik dio predizbornih obećanja iz 2016. HDZ nije realizirao (180 tisuća novih radnih mjesta, manji PDV, porast BDP za 5%, otkup Ine, izgradnja nove dječje bolnice…)
2. za mandata Andreja Plenkovića Hrvatska je zacementirala poziciju 2. najsiromašnije članice EU. To pokazuju podaci o BDP-u po glavi stanovnika i podaci o stvarnoj individualnoj potrošnji po glavi stanovnika. Izvor Eurostat
3. Na ljestvici poslovne konkurentnosti (Doing bussines ljestvica) Hrvatska je od 2015. pala za 11 mjesta .
4. U percepciji korupcije Hrvatska je od 2015. pala za 13 mjesta izvor Transparency international
Dakle to su pitanja koja su bila postavljena premijeru. Naravno da je u mandatu ove vlasti bilo i pozitivnih pokazatelja i premijer Plenković je o njima naširoko govorio u emisiji. I to je u stvari sve.

E da, ima još jedan detalj. Škoro i Bernardić izbjegli su dolazak u Nedjeljom u 2.

…a isljedničko novinarstvo? Ma…”, napisao je Stanković.

A to se odnosilo na izjavu člana Programskog vijeća Ive Lučića, povjesničara koji je na HDZ-ovoj listi za izbore, koji je rekao da je to ”isljedničko novinarstvo”.

Komentiraj