SUKOB INTERESA: Povjerenstvo pokrenulo postupke protiv Petrova, Pusić i Grbina

božo petrov

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv predsjednika Sabora Bože Petrova, ali i još dvoje zastupnika – HNS-ove Vesne Pusić i SDP-ovog Peđe Grbina.

Izvješće: Željka Gulan

Protiv Bože Petrova Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak jer je, za vrijeme svog gradonačelničkog mandata u Metkoviću, sudjelovao u donošenju odluka na temelju kojih je njegov šogor Pero Jerković imenovan članom nadzornih odbora metkovske Čistoće te lokalnog Vodovoda.

“Pokreće se postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv dužnosnika Bože Petrova, predsjednika Hrvatskog sabora zbog moguće povrede članka 5 stavka 1. Zakona počinjenog za vrijeme obnašanja dužnosti gradonačelnika Metkovića koji proizlazi iz propusta zaštite vlastite vjerodostojnosti i nepristranosti te povjerenja građana u tijela javne vlasti prilikom imenovanja Pere Jerkovića koji je s dužnosnikom u tazbinskom srodstvu za člana nadzornog odbora Trgovačkog društva Čistoća Metković te prilikom podnošenja prijedloga za imenovanje iste osobe za člana Nadzornog odbora neretvansko-pelješko-korčulanske-lastovskog Vodovoda”, rekao je član Povjerenstva Boris Spudić.

Na pokretanje postupka protiv Petrova osvrnuo se šef SDP-a Davor Bernardić.

“Pričekajmo rezultate istrage Povjerenstva. Sasvim sigurno moralna odgovornost bi uvijek u politici trebala biti da se takve stvari ne događaju”, rekao je Bernardić.

Prijava kojom se Petrov teretio za sukob interesa jer je kao saborski zastupnik, potpredsjednik Vlade i predsjednik Sabora tijekom 2016. 20 puta vikendima kao psihijatar u Metkoviću pregledavao lovce, držatelje oružja i zaštitare, odbačena je. Pokrenut je postupak i protiv SDP-ovog zastupnika Peđe Grbina jer je za vrijeme mandata bio i prokurista jedne privatne tvrtke.

“Radi se o jednom trgovačkom društvu osnovanom 2010. godine koje je 2014. po službenoj dužnosti brisano iz sudskog registra”, rekao je Grbin dodavši da se ne radi o upravljačkim poslovima te da svi znaju da je njegov posao prije zastupničkog bio odvjetnički. “Također za taj posao nisam primao naknadu”.

Postupak će se provesti i protiv HNS-ove zastupnice Vesne Pusić protiv koje je podnesena prijava jer je prošle godine na sjednici Odbora za Ustav na saslušanju kandidata za Ustavni sud s kandidatom Željkom Olujićem vodila neprimjeren razgovor.

Prijavitelj smatra da je iskoristila položaj kako bi se osvetila Olujiću, koji tvrdi da Pusić nije završila srednju školu. Povjerenstvo je zaključilo kako se na temelju medijskog izvještaja može steći dojam da je Pusić stavila Olujića u nepogodan položaj.

Komentiraj