SUKOB INTERESA: Plenković na povjerenstvu zbog zapošljavanja šogora i vjenčanog kuma

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo bi donijeti odluku je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja kada je Igora Pokaza predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom kraljevstvu, a nije obavijestio članove Vlade i Odbor za vanjsku politiku da mu je Pokaz vjenčani kum.

Izvor: Media servis

Kada je Povjerenstvo u studenom prošle godine pokrenulo postupak, premijer je rekao da je to bilo nepotrebno i da se on kao premijer ne može izuzeti u imenovanju diplomata.

Na dnevnom redu je i Plenkovićeva uloga u zapošljavanju šogora na direktorsku poziciju u zračnoj luci Dubrovnik.

Podsjetimo da je odnos na relaciji Plenković-Novaković posljednje vrijeme izuzetno zatengut.

Sve je počelo od afere Hotmail, kada je dan uoči sjednice Plenković zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković, a potom su padale i teške riječi oko spornog puta u Helsinki.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo svjesnog i transparentnog postupanja prilikom imenovanja svog kuma Igora Pokaza kao veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Plenković nije deklarirao svoju vezu s Pokazom, nije se izuzeo, a tvrdi da ga nije on predložio nego Ministarstvo vanjskih poslova.