SUKOB HAMASA I IZRAELA: Više od 1100 poginulih, Iran demantirao umiješanost u napade

Žestoki sukob između Hamasa i Izraela nastavio se i tijekom noći, a ukupan broj žrtava sa obje strane prešao je 1100. Val napada koji je pokrenula militanta skupina Hamas, a kojoj se priključio libanonski Hezbollah na što je Izrael žestoko odgovorio, najveća je eskalacija te dvije strane u posljednjih pet desetljeća.

Izvor: Media servis

U osvetničkim napadima Izraela na Gazu ubijen je jedan od vođa Hamasa Ajman Junis. Evakuacija stanovništva se nastavlja, a poruku je uputio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. “Poručujem stanovnicima Gaze, otiđite što prije jer ćemo djelovati posvuda i svom snagom. Naše snage sada pregledavaju posljednja teroristička naselja kako bi ih pretvorili u ruševine zajedno s teroristima.”

Premijer je dodao da se nalaze u završnom dijelu prve faze kojoj je cilj eliminacija većine neprijateljskih snaga koje su se ubacile na izraelski teritorij. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant istaknuo je kako će od sada stvarnost Gaze biti drugačija.

“Promijenit ćemo lice stvarnosti u pojasu Gaze. Ono što je bilo, više neće biti. Djelovat ćemo punom snagom. Molim građane Izraela da imaju strpljenja da podupru vojsku i snage sigurnosti.”

​Iako je Hamas rekao da je napade izvršio uz pomoć Irana, ta država to je demantirala. Iran “nije bio uključen” u napad koji su izveli militanti Hamasa u južnom Izraelu, priopćila je njegova misija pri Ujedinjenim narodima. “Odlučno stojimo uz nepokolebljivu potporu Palestini. Međutim, nismo uključeni u odgovor Palestine, budući da ga poduzima isključivo sama Palestina”, objasnili su u priopćenju. Državni tajnik SAD-a Antony Blinken rekao je za CNN da američka vlada “još nije vidjela dokaze da je Iran stajao iza ovog napada”.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden, koji je dao čvrstu i nepokolebljivu podršku Netanyahuu, poručio je da je dodatna pomoć na putu prema Izraelu. Napadnutu zemlju podržao je i britantski premijer Rishi Sunak. Kina je pak pozvala obje strane na suzdržanost, a tamošnji mediji prenose da bi rješenje bilo uspostava neovisne države Palestine. Rusija je pozvala na “trenutni prekid vatre” i pregovore prema “sveobuhvatnom, trajnom i dugo očekivanom miru”.

Papa Franjo izrazio je suosjećanje zbog žrtava te pozvao sve strane na hitno zaustavljanje sukoba u Izraelu. Istaknuo je da u ratu svi gube.
“Molim vas, neka prestanu napadi i ubijanje. Treba shvatiti da terorizam i rat ne donose rješenja, nego samo smrt i patnju mnogim nevinim ljudima. Rat je poraz, svaki je rat poraz! Molimo za mir u Izraelu i Palestini.”

U Izraelu se nalazi oko 180 hrvatskih državljana, a iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju da su u stalnom kontaktu s njima te da se pronalazi rješenje za njihovu repatrijaciju u Hrvatsku. “Situacija je vrlo izazovna i promjenjiva – putnički zračni promet u Tel Avivu je obustavljen, dok su prelasci preko graničnih prijelaza s Jordanom ograničeni. Osiguranje repatrijacije naših državljana je trenutno prioritet. Ministarstvo i Veleposlanstvo u Izraelu zajedno s izraelskom stranom, koja planira daljnje međunarodne letove, koordinira mogućnost prijevremenog prijevoza za državljane u najskorijem mogućem roku”, priopćili su iz MVEP-a te preporučili državljanima da ne napuštaju svoje sigurno utočište dok se situacija ne stabilizira, kao i da prate upute Home Front Commanda.

Situaciju na Bliskom istoku komentirao je predsjednik Zoran Milanović koji je pozvao na mir.

“Rat ne može biti civiliziran, ali može biti… Nema prave riječi. To ne gledamo u Ukrajini, ni jedne minute to nismo gledali. Ovo je stravično. Izrael će uzvratiti na napredniji način, poginut će još više ljudi, ali se neće ubijati sa pola metra. Rekao sam iranskom predsjedniku s kojim sam se susreo u New Yorku da bi bilo dobro, pravedno i logično da priznaju Izrael, ali je možda bilo uzaludno. Sad mogu reći da bi možda bio dobro da Izrael prizna palestinske države, ali se to neće dogoditi što god mi govorili.”