SUKOB ESKALIRA: “Svaki pripadnik Hamasa je mrtav čovjek” – poručio je Netanyahu

Izraelsko-palestinski sukob eskalira iz sata u sat. Izraelske snage žestoko raketiraju pojas Gaze, a na dijelove Izraela i dalje padaju projektili koji s pristižu s područja koja su pod kontrolom Hamasa.

Izvor: Media servis

Prema najavama Izralea, dodatno zaoštravanje tek slijedi. Nakon formiranja Vlade nacionalnog jedinstva i ratnog kabineta izraelski premijer Benjamin Netanyahu je poručio:

”Borimo se punom snagom na svim frontama. Prešli smo u ofanzivu. Svaki pripadnik Hamasa je mrtav čovjek”.

Glasnogovornik izraelskih oružanih snaga Jonathan Conricu nešto više rekao o situaciji na samom terenu:

”Ono što radimo je da dajemo prioritet napadima na zapovjednike, više dužnosnike Hamasa iz svih ešalona kad god imamo obavještajne podatke koji pokazuju gdje se nalaze, onda napadamo na tim lokacijama i na mjestima za koja znamo da Hamas ima svoju infrastrukturu, bilo financijsku, bilo građevinsku i zapovjednu. Što god pripada Hamasu, mi napadamo”.

Stigao je i zahtjev Arapske lige Izraelu da hitno zasustavi napade na Gazu. Pojas Gaze nalazi se pred humanitarnom katastrofom – nema struje, vode, a sve je manje hrane i medicinskih zaliha. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao je na stvaranje brzog i neometanog humanitarnog pristupa za ključne zalihe.

Zapad je pun podrške za napadnuti Izreal i moralno i kada je u pitanju vojna pomoć.

Nova tranša oružja stiže i od SAD-a, a državni tajnik Antony Blinken također pristiže u Izrael. Prije polijetanja aviona je poručio:

”Odlučni smo osigurati da Izrael dobije sve što mu je potrebno da se obrani , kako bi osigurao sigurnost svog narod. Na putu je značajna vojna pomoć koju je zatražio Izrael”.

Bez obzira na razvoj situacije Hamas je ustrajan u svojim nastojanjima. Poručuju: ‘Povrataka nema, idemo do kraja’.