ŠUICA PROŠLA SASLUŠANJE: Treba još potvrdu u Europskom parlamentu

Dubravke Šuice dobila je zeleno svijetlo na svom putu da postane potpredsjednicom EK-a za demokraciju i demografiju.

Nakon što je položila pred Odborom za ustavna pitanja, još joj je potrebna samo potvrda u Europskom parlamentu, a glasanje je 23.listopada.

Početno mlako ispitivanje malo su zaoštrila pitanja oko imovine, ranijih glasanja i stavova o ravnopravnosti spolova, i aktivaciji članka 7. protiv Mađarske, no Dubravka je uporno ponavljala – nebojte se i nemojte sumnjati u moja uvjerenja. I očito ih uvjerila.

Glasovi po političkim skupinama su sljedeći

EPP +
S&D +
RENEW +
GREEN –
ECR +
GUE –
ID –

Podsjetimo kako je Chrysoula Zacharopoulou kandidatkinji za potpredsjednicu EK za demografiju i demokraciju poručila da je kao eurozastupnica bila protiv prava žena, posebno reproduktivnog prava i seksualnog zdravlja žena.

U tom kontekstu je postavila pitanje kako će surađivati s kolegicama povjerenicama koje će se upravo zalagati za ta prava kao i prava LGBT skupina.

Šuica je poručila da će sa svima surađivati i komunicirati, a o svojem dosadašnjem djelovanju oko tih pitanjima izjavila:

“Ako govorite o tome kako sam glasala, to nije bilo protiv rodnih prava, uvijek je bilo riječ o proračunskim sredstvima. To nema veze s rodnom ravnopravnosti. Žena sam, imam kći i dvije unuke i kako bih uopće mogla biti protiv nečega što je u skladu s rodnom ravnopravnošću”.

‘Čestitam Šuici na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!’, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.