SUĐENJE U SLUČAJU INA-MOL: Robert Ježić teško tereti Sanadera za mito od 10 milijuna eura

Podijelite članak

Danas je nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL, koje je u prosincu bilo odgođeno zbog bolesti optuženog.

Na redu je svjedočenje krunskog svjedoka Roberta Ježića.

Na novom suđenju za primanje mita od 10 milijuna eura kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i, optužen je i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, koji je i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Prije no što je trebao svjedočiti Robert Ježić, sudu se obratio Ivo Sanader, koji je rekao kako nema pravično suđenje. Pojasnio je to činjenicom jer “Ježić govori da je primio mito za njega, a nije suoptužen već je svjedok”.

Zato se sudu obratio s molbom da ispita postoje li dogovori između USKOK-a i Ježića, a ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić kazala je na to kako nikakvog dogovora s Ježićem nije bilo te da ga i neće biti.

U uvodu svjedočenja Ježić je rekao: “Sa Sanaderom sam bio poznanik i nisam bio u njegovom užem krugu. Nismo bili prijatelji, ali bili smo izuzetno bliski. Imao je autoritet, moć i to je uvijek naglašavao”.

Potom je prešao na temu: “Sanader mi je prvi put spomenuo krajem 2008. da će primiti neki veliki novac i pitao me je bi li se to moglo organizirati”, rekao je Ježić. “U veljači 2009. kazao je da se radi o 10 milijuna eura od MOL-a. Rekao sam mu da ću provjeriti i kada sam se raspitao u svojoj tvrtki rekli su mi da bi se to moglo napraviti preko konzultantskih ugovora…. Nakon što se sastao s Hernadijem, Sanader mi je rekao u Uredu Vlade da je sve ok i da će se prvi dio realizirati odmah, a ostatak krajem godine, jer se radilo o velikom iznosu novca, a cijeli bi iznos “.

Ježić je spomenu kako je u Vladi vidio Hernadija i Josipa Petrovića. Kao i u prvom iskazu,

Ježić je, kao i na prvom svjedočenju, imenovao Imra Fazekaša kao glavnog čovjeka koji je dogovarao isplatu 10 milijuna eura bivšem premijeru Sanaderu. On je, kaže, bio čovjek od povjerenja Hernadija, predsjednika Uprave MOL-a. Kaže kako je Sanaderu dao ime čovjeka – direktora jedne švicarske tvrtke, Stefana Hurlimana, i račun na koji treba biti uplaćen novac. Od Hurlimana je, kaže, nekoliko tjedana potom dobio potvrdu kako je prva uplata stigla.

“Ja Hurlimanu nisam rekao za koga je taj novac, pa je on pretpostavljao da je taj iznos za mene, jer sam se ja već prije bavio konzultantskim uslugama”, rtekao je Ježić, te podsjetio kako je prije toga imao konzultantski ugovor s Hypo-bankom na 5 milijuna eura, a njemu je isplaćeno tri milijuna eura.

Kada je priča dospjela u medije, nakon što je Sanader podnio ostavku na mjesto premijera, pojasnio je Ježić, rekao mu je, tvrdi, kako više ne želi sudjelovati u tome i da neće primiti ostatak novca.

“Ja tada polako počinjem shvaćati koja je pozadina tog novca”, tvrdi Ježić. “Sanader mi je rekao kako će se drugi dio isplate novca organizirati bez mene… U listopadu smo malim avionom otišli na utakmicu u Milano, a sutradan u Zurich. Tamo se sreo s bratom Vladom u hotelu gdje je rekao bratu da ja izlazim van i da će se drugi dio isplate morati realizirati na neki drugi način. Nije tada rekao kako misli to realizirati”, rekao je Ježić.

 

 

 

Komentiraj