SUĐENJE HRVATSKIM PILOTIMA: U Beogradu pripremno ročište – što će biti dalje?

Na Višem sudu u Beogradu u 9:30 trebalo bi početi pripremno ročište u postupku kojeg Srbija vodi protiv četvorice hrvatskih pilota koje optužuju da su 1995. raketirali kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca. 

Izvor: Media servis

Među optuženima su Danijel Borović, Željko Jelenić, Zdenko Radulj i Vladimir Mikac.

Mikčev branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Olenik ranije je u rujnu, nakon upućenog poziva umirovljenim pilotima i dok se čekao odgovor Ministarstva pravosuđa, za Media servis rekao:

”Daljnja je procedura da vidimo što će se vratiti na sud. Očekujem da će se vratiti obavijest Ministarstva pravosuđa RH da primjenjujući Zakon o ništetnosti svih akata Srbije i Jugoslavije o ratnim zločinima da hrvatska država neće dostaviti te pozive optuženima i da će to biti dovoljno da se donese odluka da im se sudi u odsustvu”.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potom je objavilo da neće postupati po zamolnici, a Viši sud u međuvremenu još nije odlučio hoće li im se suditi u odsutnosti.

Dodajmo i da su izjave i poruke iz hrvatske Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem cijelo vrijeme išle u smjeru nepriznavanja postupka kojeg srbijansko tužiteljstvo vodi protiv umirovljenih pilota.

Sada je Aleksandar Olenik za N1 izjavio da očekuje na ovom ročištu da se bar donese odluka o tome hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu, a možda da i dođu do predlaganja dokaza. Na pitanje čemu uopće ovo suđenje i je li smiješno, jer optužnica u Hrvatsku nije nikada stigla, a ni optuženi nisu dobili poziv na saslušanje, Olenik je odgovorio:

”Sud je poslalo zamolnicu i mislim da je tu bila i optužnica. Odgovor nije stigao. Nisam siguran je li smiješan, ali možemo pričati o apsurdu. Čudno je što tužiteljstvo nije ni pokušalo da ih pozove. Zašto ih u ovom slučaju nije ni pokušalo pozvati ja ne znam i nemam neko racionalno opravdanje, tim više što odudara od neke prakse koja je postojala prije”.

Na pitanje jesu li hrvatski piloti već unaprijed osuđeni sudeći po izjavama srbijanskog političkog vrha pa i njega samoga koji tvrdi da se 1995. kod Bosanskog Petrovca dogodio zločin, branitelj je odgovorio:

”Nadam se da nisu i mislim da će presuda kada postane pravomoćna u ovom postupku dati odgovor na to pitanje. Opravdana je bojazan da jesu i razumijem Vaše pitanje, ali u ovom trenutku mislim da bi stvarno bilo preuranjeno to rezonirati na takav način. Točno je, bili su ratni zločini, ali nema dokaza koji povezuju te zločine s ovih četvero optuženih, odnosno nema dokaza koji povezuju taj dio, taj ratni zločin s mojim branjenikom”.

A po pitanju političkih pritisaka na pravosuđe, Olenik kaže: “Tu se slažemo, oni jesu sramni s obje strane i iz Hrvatske, a pogotovo iz Srbije. I to jest jedan od eklatantnijih primjera pritisaka na sud od strane političara i pokušaj utjecaja na sud”.