SUD ODLUČIO: Kutinski gradonačelnik i suosumnjičeni idu u istražni zatvor

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu prihvatio je prijedolog Uskoka za određivanje istražnog zatvora protiv kutinskog gradonačelnika Zlatka Babića i trojice suosumnjičenika, gradskih vijećnika.

Istražni zatvor određen je za kutinskog gradonačelnika i tri vijećnika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.

Odbijen je prijedlog Uskoka da se Babiću i još dvojici istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Uskok će se zbog te odluke žaliti.

U odnosu na gradonačelnika Zlatka Babića Uskok treba ispitati pet svjedoka.

Podsjetimo, uz Zlatka Babića na meti istražitelja našli su se donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić, nezavisni vijećnik Dražen Kinderman te Darko Kolsek.

Višnja Drenški-Lasan, odvjetnica gradonačelnika Babića, kazala je ranije za Media servis kako ne misli da postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora.

“Ovisno o tome iz kojih argumenata će USKOK tražiti određivanje istražnog zatvora, takav će biti i naš odgovor na ono što oni predlažu.

Ne mislim da tu postoje razlozi za određivanje istražnog zatvora i naravno da ću se boriti za to da snagom svojih argumenata uvjerim suca istrage u to da nema osnova za određivanje, jer ne smatram da bi tu bilo osnova za bilo što.”

Sada je Drenški-Lasan najavila žalbu.

Podsjetimo, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, I. okr. kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu, odnosno Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s III. okr. nezavisnim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina d.o.o., koje je u većinskom vlasništvu Grada Kutine, a sa IV. okr. oporbenim vijećnikom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće u tom trgovačkom društvu u kojem je i zaposlen. Nakon što su na to pristali i glasovali, I. okr. je u cilju realizacije navedenog, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika i predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Kutina, zatražio od II. okr., vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Kutine te ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koje stranke čine koaliciju u Gradskom vijeću, da kod direktorice navedenog trgovačkog društva osigura zapošljavanje sina od III. okr. kao i povećanje plaće za IV. okr., na što je ovaj i pristao. Potom je II. okr., koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici trgovačkog društva i ujedno članici navedene stranke naložio zapošljavanje sina od III. okr. u tom društvu, kao i povećanje plaće IV. okr., zaposleniku istog društva.

Osim toga, u razdoblju od veljače 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, I. okr. je koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od II. okr. vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da kod direktorice navedenog društva osigura zaposlenje ili nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan, neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje. Potom je II. okr., nakon što je pristao na traženje I. okr., koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, nalagao realizaciju dogovorenog direktorici navedenog društva i ujedno članici te stranke.

Također je, u razdoblju od lipnja 2019. do lipnja 2020. u Kutini, II. okr. korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici istog društva i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u tom društvu osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je privatno i poslovno povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako te osobe nisu ispunjavale uvjete tih radnih mjesta ili radna mjesta nisu bila prethodno sistematizirana te neovisno o stvarnim potrebama društva za zapošljavanje.