STUDEN PRIJETI EUROPI: Gazprom diže dvostruko cijenu plina i smanjuje opskrbu

Ukrajina i Rusija i dalje okrivljuju jedna drugu za granatiranje na NE Zaporižje. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu i svijet na “akciju” oko nuklearke te da ne pristanu na ucjene ruske strane.

Izvor: Media servis

“Bilo kakva radijacija u elektrani može negativno utjecati na države Europske unije, ali i na Tursku i zemlje iz udaljenijih regija. Ako svijet sada ne pokaže snagu i odlučnost da obrani jednu nuklearnu elektranu, to znači da je svijet izgubio. Izgubit će bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom.”

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je tijekom govora na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Moskvi rekao da Rusija nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva. Također je razgovarao telefonski s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom o sigurnom funkcioniranju elektrane, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Rusija je ranije rekla da će pustiti inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnu elektranu, ali prema vlastitim uvjetima, tj. da inspektori ne dolaze preko Kijeva jer moraju prijeći liniju fronte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države za odugovlačenje rata u Ukrajini.

“Zapad svim silama pokušava održati hegemoniju vlasti, koja im izmiče iz ruku. To je razlog zašto u svom projektu protiv Rusije koriste građane Ukrajine kao topovsko meso. Zatvaraju oči pred ideologijom neonacizma i masovnim ubojstvima civila u Donbasu i opskrbljuju oružjem kijevski režim.”

Ruski proizvođač plina Gazprom u međuvremenu je najavio da će ove zime znatno porasti cijene plina u Europi i da će premašiti 4000 dolara za 1000 kubnih metara. Cijena plina sada iznosi 2000 dolara za 1000 kubnih metara, a razlog tome je Gazpromovo smanjenje opskrbe Sjevernim tokom.