STRUKA SVIJETA TVRDI: Cijene nekretnina će neprestano rasti

U velikom istraživanju u kojem je sudjelovalo čak 1405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemalja utvrđeno je kako se očekuje da će cijene nekretnina tijekom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje.

Kaže se to u studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija. “Povećanje cijena nekretnina je više potaknuto čimbenicima potražnje nego ponude”, rekao je istraživač Timo Wochner s njemačkog instituta ifo, koji je proveo istraživanje sa švicarskim institutom za gospodarsku politiku.

Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju. Očekivane stope rasta u Zapadnoj Europi (6,4 posto) i u Sjevernoj Americi (7,7 posto) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Europi, gdje iznose 18,4, odnosno 14,9 posto. Stručnjaci predviđaju porast od 8,4 posto u Velikoj Britaniji, 7,2 posto u Njemačkoj, šest posto u Sjedinjenim Američkim Državama i 5,5 posto u Francuskoj.

Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom te porast broja stanovnika. Sve veća popularnost rada od kuće također doprinosi rastu cijena, stoji u istraživanju.

Međutim, Wochner kaže da “čimbenici ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta” također igraju ulogu. Brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena vjerojatno biti manja, prema ifo-u.