STRUČNJAK ZA TRGOVAČKO PRAVO: Vlada je pogriješila što je napravila hajku na male trgovce

Stručnjak za trgovačko pravo Stjepan Lojić u razgovoru za N1 komentirao je može li Vlada uopće postići nešto u ratu s trgovima oko poskupljenja koja su uslijedila nakon uvođenja eura.

Kao što je već rečeno, današnji zakonodavni okvir ne daje Vladi okvir zbog kojeg bi mogla kažnjavati trgovce zbog povećanja cijena, kaže Lojić objašnjavajući da zakon zabranjuje neopravdano povećanje cijena, lai nigdje nije definirano što je neopravdan razlog za dizanje cijena.

Na pitanje kako bi se moglo dokazati usklađeno djelovanje svih trgovaca, on kaže da je riječ o kompliciranom postupku pred Agencijom u kojem je potrebno dokazati da su trgovci među sobom postigli dogovor o povećanju cijena, a to je, smatra, jako, jako teško.

“Vlada je pogriješila što je napravila hajku na male trgovce koji su jednostavno morali dići cijene zbog uvjeta na tržištu. Oni će u velikom broju platiti tu prekršajnu kaznu, a postoji velika šansa da svi ti nalozi budu oboreni pred Prekršajnim sudom”, rekao je Lojić za N1.

“Vlada najavljuje neke mjere, ali te mjere trebaju biti u skladu s Utavom i europksom pravnom stečevinom. Ako ne bude tako, to će lako biti oboreno”, smatra Lojić.