STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Gotovo svakog sata na Zemlji izumre jedna vrsta

Gotovo svakog sata na zemlji izgubimo jednu vrstu. Svjetske populacije sisavaca, ptica, vodozemaca, gmazova i riba u prosjeku su smanjene za dvije trećine u manje od 50 godina.

Izvor: Media servis

Ovi zabrinjavajući podaci koje je WWF objavio u svom posljednjem Izvještaju o stanju planeta temelj su rasprave koju WWF i WOOM.zone platforma organiziraju povodom obilježavamo Dan planeta Zemlje.

Ovi katastrofalni podaci posljedica su ekspanzije globalne trgovine, potrošnje, rasta stanovništva i ubrzane urbanizacije, zbog čega vrste gube svoja staništa ili bivaju izlovljene te izumiru.

Ne odnosi se to samo na populacije divljih vrsta, već i na ljudsko zdravlje, gospodarstvo i sve druge aspekte naših života.

„Izazovi s kojima se cijeli svijet danas suočava golemi su, međusobno povezani i previše hitni da bi ih bilo koja organizacija mogla riješiti sama.

Možemo promijeniti svoj odnos s prirodom – ali trebamo surađivati. Trajna se zaštita postiže suradnjom više partnera, uključujući vlade, lokalne zajednice, poduzeća i individualne donatore. Samo zajedno možemo postići nužne promjene“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.