STRUČNJACI I CIVILNO DRUŠTVO: Izborna pravila netransparentna i korak unazad

Vlada je nedavno usvojila nacrt konačnog prijedloga Zakona o izbornim jedinicama. Vladajući se brane da samo rade prema odluci Ustavnog suda na dobrobit birača, dok oporba i stručnjaci upozoravaju da se jedinice slažu kako odgovara vladajućima, a da Zakon ne donosi nikakav demokratski iskorak niti čini izbore pravednijima.

Izvor: Media servis

Sljedeće godine građani bi trebali izaći na parlamentarne izbore, ali po novim pravilima koja su upravo u donošenju. Zakon o izbornim jedinicama upućen u saborsku proceduru, a vladajuće ne smeta činjenica da javnost ništa ne zna o tome tko ga je stvarao.

Nagađanja da su ga radili HDZ-ovci Vladimir Šeks, Karlo Ressler, Ivan Anušić i ministar Ivan Malenica premijer je odavno odbacio i rekao da su ga radili stručnjaci, ali Vlada uporno skriva imena stručnjaka. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da u ovom trenutku većina gura svoja pravila.

“Da je prijedlog zakona takav da ne odgovara naročito HDZ-u , što je oporba propustila primijetiti jer su se pobunili na metodu, što su imali potpuno pravo. On u osnovi ne znači nikakve bitne promjene jer se ne mijenja izborni sustav, ne mijenja se ništa drugo nego nekoliko granica među izbornim jedinicama da bi se u minimalnom opsegu obavila zadaća koju je postavio Ustavni sud.”

Izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet ipak upozorava na proces donošenja Zakona.”Taj prijedlog je suprotan dobroj praksi i preporukama Venecijanske komisije zato što je sam proces donošenja bio netransparentan, isključiv i bez konzultacija sa strukom i javnosti. Prema pisanju medija taj važan zakon donesla je skupina političara iz vladajuće stranke. Dok struka, ustavni pravnici, politolozi i civilno društvo uopće nije bilo konzultirano.”

Posljednje uvjeravanje da je sve u redu i prema pravilima ponudio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenice.”Ne mijenja se izborni sustav, nego se izborne jedinice modificiraju u skladu s odlukom Ustavnog suda. Ovim prijedlogom 4/5 posto birača ostat će u izbornim jedinicama kao i do sada, a 22 posto birača mijenja izbornu jedinicu. Ovim se prijedlogom na jasan i transparentan način uređuju pitanja koja se odnose na praćenje broja birača u izbornim jedinicama i o postupku njihove delimitacije”.

U GONG-u dovode u pitanje ustavnost zakona zbog nesređenosti registra birača na kojem ih je pola milijuna više kaže Ivković-Novokmet i nastavlja.

“Sa tim zakonom nije postignut nikakav napredak jer imamo nelogične teritorijalne jedinice. da se otvaraju vrata novom političkom prekrajanju uoči svakih izbora. Imamo da se spajaju područja koja nisu logično povezana . Navodili smo primjere Paga i Petrinje, Vira i Kutine. Grad Zagreb, koji bi prema nama trebao biti jedna cijelima ovim će biti podijeljen na tri jedinice.”

Puhovski je rekao da je izborni zakon trebalo korjenito promijeniti jer je pogrešan i nije u skladu s hrvatskih potrebama…

“Mislim da treba ići na kombinirani sustav u kojem bi građanke i građani na izborima davali dva glasa. Jedan za svog predstavnika iz izborne jedinice i jedan svjetonazorski za stranku da se mogu opredijeliti lokalno i stranački. Mislim da treba odustati od potrebnog zastupanja manjina pod privilegiranim uvjetima jer to danas više nije najveći problem u RH.”

Puhovski kaže da bi prava manjina i eventualno stopiranje zakona na njihovu štetu mogla kontrolirati komisija. Oriana Ivković-Novokmet naglašava važnost šire stručne rasprave i konsenzusa oko novih izbornih pravila.

“Da se na vrijeme otvori javna rasprava, a vlada je za to imala vremena, u koju će se uključiti struka i opozicija i da se čuje što drugi imaju za reći . Radi se o temeljnim pravilima političkog natjecanja i sigurno kada ocjenjujete stanje demokracije u jednoj zemlji, ako se izborna pravila donose na način da se rade u stranačkoj kuhinji, da e to pokazatelj koliko nazaduje i koliko je slaba demokracije u Hrvatskoj.”