STRUČNE ANALIZE: Potencijalni teroristi i kako “filitrirati” radikalne islamiste?

OTKRIVAMO: Krvavi trag tzv. Islamske države - koliko je nedužnih stradalo?
Njemačka policija uzda se u potpuno novi analitički sustav za otkrivanje potencijalnih islamističkih terorista. Nove metode donose i neke iznenađujuće rezultate.

Prema izvještaju Njemačke kriminalističke službe (BKA), samo oko polovina od 720 osoba koje su ocijenjene kao potencijalni islamistički teroristi u Njemačkoj su stvarno opasne. Ovo su početkom tjedna objavili “Süddeutsche Zeitung”, NDR i WDR.

Potencijalni teroristi su one osobe za koje sigurnosne službe vjeruju da su u stanju izvršiti najteže zločine, poput terorističkih napada. Poslije napada na božićni sajam u Berlinu prošle godine, vlasti su, navodno, primijenile novi analitički sistem nazvan Radar-iTE, koji su razvili pripadnici BKA i švicarski znanstvenici. On se temelji na 73 pitanja na koja se treba odgovoriti, a tiču se socijalizacije i stava o nasilju. Također, tu su i pitanja koja su svojevrsni “zaštitni faktori”, poput obiteljskih veza, dobre integracije i sigurnog zaposlenja. Prema BKA-u, prilikom analiza, manje se pažnje pridaje ideologiji i vjerskim navikama, nego vidljivim modalitetima ponašanja. Cilj je da se pokuša dobiti što više informacija o životu osumnjičenog, piše Deutsche Welle.

Prema medijskim izvještajima, njemačke službe su do kraja studenog uspjele načiniti 205 analiza. Tako je 96 islamista završilo u kategoriji “umjereno rizičnih”, 27 kao “povećano rizični” i 82 u kategoriji “visokog rizika”. Radar-iTE (iTE označava “islamski ekstremizam”) za BKA prije svega predstavlja pogodan instrument. Sistem bi trebao služiti za otkrivanje posebno opasnih i radikalnih osoba – čime bi se službe trebale fokusirati na nadzor upravo tih osoba.

VIDEO: UZNEMIRUJUĆE - Pogledajte kakvom sabljom ubija divlja horda ISIS-a

Procjena rizika osumnjičenih terorista

Jerome Endrass sa Sveučilišta u Konstanzu također je uspio razviti jednu novu metodu analize. On je u razgovoru za Deutsche Welle rekao kako je znanstveno dokazano da socijalna pozadina jedne osobe više doprinosi ispravnoj procjeni od mogućih ideoloških uvjerenja: “Spektar faktora rizika je širi nego što je to ranije bio slučaj. Znamo da ideologija nije odlučujući faktor. Tu je riječ o opasnim osobama za koje ideologija igra samo malu i sporednu ulogu.”

Na primjer, teroristi koji su u relativno kasnoj životnoj dobi pokazali zanimanje za islam, prema starim metodama i kriterijima oni ne bi bili okvalificirani kao vrlo opasni, kaže Endrass. “Moglo bi se reći da oni gotovo i nemaju predodžbu o islamu, a pri tome su vrlo nasilni”, nastavlja on i dodaje: “Postoje i drugi koji su ideološki izuzetno indoktrinirani, ali oni ne predstavljaju opasnost, jer su udaljeni od područja gdje se događa nasilje. Važno je imati u vidu više različitih faktora rizika, a ne samo jedan.”

ŠEF AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE: Prijetnja terorista Islamske države i dalje raste

Tko je potencijalni terorist?

Ne postoji zakonska definicija za pojam “potencijalni terorist”. No, određene osobe završavaju na policijskoj listi osumnjičenika “kada određene činjenice opravdavaju pretpostavku da će ta osoba sudjelovati u politički motiviranim zločinima ili u tom miljeu zauzima neku od ključnih uloga”, kako to službeno navodi BKA. Ipak, nije veliko umijeće identificirati vrlo nasilne pojedince, smatra Endrass. “Umjetnost je pronaći one koji se nalaze među potencijalnim teroristima, a koji u suštini nisu opasni”.

“Sada postoji jedinstvena ocjena”, ističe Oliver Malchow, predsjednik Saveznog sindikata policije, radujući se zbog novog pristupa. “Prije toga nije postojao jedinstven sistem, a pojedine pokrajine imale su svaka svoje kriterije. “Ipak, ostaje otvoreno pitanje hoće li se RADAR-iTE pokazati efikasnijim od prethodnih metoda.” Još uvijek je prerano za ocjene, jer se RADAR-iTE koristiti tek od veljače 2017. godine.” Moramo sačekati kako bi vidjeli hoće li to biti uspješno”, kaže Malchow.

Policija informacije o tome je li netko prijetnja po sigurnost crpi iz očitovanja te osobe na društvenim mrežama, iz njihovih kontakata s drugim osumnjičenim ili na temelju izjava svjedoka. Endrass još nije siguran je li ovaj sistem bolji od drugih, pogotovo stoga što o tome još nema komparativnih studija. Također, dva različita inspektora mogla bi doći do različitih zaključaka u istom slučaju. Na kraju krajeva, kaže Endrass, RADAR-iTE je “jedini dostupni instrument na njemačkom govornom području koji ispunjava stroge znanstvene kriterije”.

Komentiraj