STRAVIČNE PRIJETNJE SMRĆU: Stižu talijanskoj premijerki Giorgi Meloni i njezinoj kćerkici

“Ubit ću tebe i tvoju kćerku ako ukineš dohodak, ne šalim se…!” – glasila je prva prijetnja premijerki Meloni i njezinoj šestogodišnjoj kćerkici Ginevri. Uslijedile su potom i jezivije.

Piše: Armando Černjul

Nakon što je u talijanskim medijima prije nešto više od mjesec dana objevljeno izvješće o prijetnjama smrću talijanskoj premijerki Giorgi Meloni i njezinoj šestogodišnjoj kćerki Ginevri od strane 27-godišnjeg nezaposlenog muškarca iz grada Arezza u regiji Toscani i koji je uhićen od policijskih agenata Digos, državno tužiteljstvo do danas nije pokrenulo kazneni postupak i otkrilo ime osumnjičenog počinitelja.

Međutim, neki mediji nisu čekali izjavu državnog tužitelja, već su krenuli u vlastitu istragu. Najdalje je otišao list Leggo, koji je do podataka o prijetnji i  kako je ona tekla, zasigurno dobio od izvora poštanke policije koja je djelovala s agentima Digosa. Novinarski tim spomenutog lista, koji ima posebnba izdanja po pokrajinama, otkrio je da su prijetnje slane preko Twittera.

Muškarac je, naime, prvu prijetnju poslao premijerki Giorgi Meloni koja glasi: “Ubit ću tebe i tvoju kćerku ako ukineš dohodak, ne šalim se…!” I  policija je identificirala njegovo ime, dok je novinarska ekipa utvrdila da je 27-godišnji muškarac, osim što nije nikada bio zaposlen, osuđivan zbog dilanja droge i da je rođen u gradu Rosolini u pokrajini Sirakuzi na Siciliji. Zanimljivo da mu je prebivalište u gradu Arezzu, a za prijetnje se odlučio s rodne Sicilije.

Dobivao je dohodak od državljastva, kako stoji u privremenom zakonu i kad je načuo da će isti biti ukinut, odlučio se za prijetnju smrću premijerki Meloni i kćerki. Novinari su doznali da su prijetnje došle s računa na kojem piše twet rosolini na Siciliji pod nazivom @sashamanexi1. Naime, specijalni opereteri Centra za kibernetičku sigurnost zaplijenili su računalnu opremu i zaskočili društvenu mrežu kojom se koristio 27-godišnji muškarac za kriminalne radnje.

Teško je vjerovati da bi novinari lista Leggo došli do tih vežnih podataka da nisu imali dobre veze s nekim iz poštanske policije ili Digosa! Sada to nije važno, ali rimski dnevni list Il Tempo u pravu je kada je u broju od 8. prosinca 2022. postavio pitanje: tko stoji iza prijetnje smrću Meloni i kćerei? Ginevrin otac Andrea Giamburo, novinar voditelj televizijske emisije “Aperto” (Otvoreno) na Berlusconijevoj TV Italia 1, u nekoliko je navrata u emisiji poručio onima koji su dosad prijetili da prestanu s prijetnjama njegovoj malenoj koja nikome nije učinila nikakvo zlo!

Foto: Screenshot

Prema pisanju lista Leggo, muškarac je više puta slao prijtnje Meloni i kćerki… To su prijetnje od kojoj čovjeka zaboli glava, a javnost širom Italije se zgražavala. Druga prijetnja sadrži: “Kada vidite kćerku u lokvi krvi možete plakati koliko god želite”. Uslijedila je sljedeća nenormalna prijetnja od koje se čovjeku sledi krv: “Rasporit ću vas ako dirnete prihod od državljanstva!”

Nadalje, kao u filmskom krimiću, četvrta pošiljka: “Završit ćeš kada bude ubijena kći, prljava kur*va i G…., K… Fašisti”. Manijak i umobilnik nije završio s prijetnjama; “Ako dirneš prihod, završit ćeš život, makar dobio 40 godina zatvora, barem ću imati što jesti. Stvarno, pripazi se i prestani uzimati novac od državljanstva jer ću te ubiti. Razumiješ? I neću biti sam…”

Kada hrvatska javnost pročita te strašne i zastrašujuće prijetnje neče vjerovati da je to istina. Stoga javnost u Italiji – oni koji vole i mrze Giorgu Meloni –  moraju osuditi takve zločinačke poruke i prijetnje. Ima još samo jedna, najkraća: “Tko želi tvoju i kćerkinu smrt”.

Visoki dužnosnici u talijanskoj Vladi iz političkih stranaka Talijanska braća, Liga i Naprijed Italija javno kritiziraju ljevičarske stranke (uglavnoim minorne), Pokret 5 zvijezdica i Demokratsku stranku, drugu najveću stranku, da nisu osudili prijetnje premijerki i njenoj kćerki. Tako je Marta Lima, novinarka fašističkog Secolo d’Italia napala čelnika Pokreta 5 zvijezdica Giuseppea Contea, bivšeg premijera, da šuti… To je notorna laž jer sve te stranke osudile su navedene prijetnje.

Svemu tomu zgražao se gradonačelnik Rosolinija Giovanni Spadola, koji je izrazio “punu i bezuvjetnu solidarnost” Giorgi Meloni.

– To se dogodilo u našem gradu, a moglo se dogoditi bilo gdje u Italiji. Stvarno žalim zbog toga, dodao je gradonačelnik Spadola. Građani se čude ta je te prijetnje smrću slao “čovjek” koji je rođen u njihovu gradu.   I dok neki mediji pišu o “političko-kriminalnoj aferi Meloni”, ostali su iskoristili “gužvu” i objavljuju bombastične članke o pisanju poznatog američkog časopisa Forbes koji je objavio popis 100 najbogatijih žena svijeta.

Prva na listi je Ursula von der Leyen, a na šestom mjestu Giorgia Meloni, jedina Talijanka na Forbesovoj listi!! Iako američki časopis nije objavio koliko milijuna dolara su “teške” 100 najmočnijih žena svijeta.  To je izazvalo nesvakidašnji bijes milijuna Talijana koji žive na rubu gladi i zbog toga javnost na Apeninskom  polutoku je više nego razočarana. Tako da, osim novinara, svoje komentare objavljuju poznati i obični ljudi, pa se pitaju otkud Giorgi Meloni novac da je najbogatija Talijanka?

Na taj način u Italiji su dvije afere vezane za premijerku; sigurno će obje dobiti konačni epilog – prvi je koliko godina zatvora će zbog prijetnji smrću “zaraditi” 27-godišnji Sicilijanac i drugi – koliko novaca ima najbogatija Talijanka? Kako je mlada i nepoznata novinarka Giorgia Meloni i poznata političarka došla do bogatstva?!