STRAVIČNA ISTINA: Svakih 19 sati netko počini samoubojstvo u Vojvodini

Ilustracija
Ilustracija

U Vojvodini svakih 19 sati jedna osoba počini samoubojstvo, i to ju svrstava među najkritičnije regije u svijetu, pišu srpski mediji.

Podaci zvuče strašno, ali situacija je bolja nego prije desetljeće i po, kada je stopa samoubojstava bila još i veća.

U Vojvodini je stopa samoubojstava u 2015. godini bila 18,9, odnosno 358 samoubojstava ukupno. Iako se zapaža značajan trend pada stope u posljednjih 15 godina, sa 29,6 u 2000. godini, na 18,9 prošle godine, stopa samoubojstva u Vojvodini i dalje je visoka, jer u Europi iznosi 13,8 na 100.000 stanovnika, piše Kurir.

To znači da skoro svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubojstvo u Vojvodini, što je i dalje svrstava među najkritičnije regije u svijetu – pokazuju podaci Centra za biostatistiku i informatiku u zdravstvu Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

“Psihološka bol koja utječe na osobu da sebi oduzme život je nezamisliva. Osobe koje počine samoubojstvo ostavljaju za sobom obitelj i prijatelje neutješnim, dok u zajednici potiču na ovaj čin. Svake godine više od 800.000 ljudi u svijetu počini samoubojstvo, i to je jedna smrt na svakih 40 sekundi. Svake godine broj izgubljenih života zbog samoubojstava nadilazi broj smrti koje su posljedica ubojstava i rata zajedno”,  kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.