STRAVA U VRBOVCU: U udomiteljskoj obitelji fizički maltretirali i prisiljavali na rad štićenike

Stravičan slučaj u udomiteljskoj obitelji u Vrbovcu – tri osobe prijavljene su zbog trgovanja ljudima, a riječ je o smještaju za odrasle osobe u kojem su štićenici, kako je objavljeno, bili fizički maltretirani, prisiljavani na rad, zloupotrebljavani, te im je ograničavana kontrola kretanja.

U priopćenju PU zagrebačke se navodi:

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 67 i 30 godina te jednom ženskom osobom starosti 62 godine zbog sumnje da su  počinili kazneno djelo „Trgovanje ljudima“ na štetu pet muških osoba starosti od 47 do 72 godine.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem se sumnja da je osumnjičeni 67-godišnjak unazad desetak godina pa do  2023. godine, pribavio dozvolu za obavljanje udomiteljstva u obitelji osumnjičenih na području Vrbovca za smještaj odraslih osoba.

Navedeno je udomiteljstvo u travnju 2022. godine preuzeo član obitelji, ishodio dozvolu za obavljanje udomiteljstva za pet odraslih osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Sumnja se da su tada osumnjičeni, u namjeri da ih izrabljuju za obavljanje različitih poslova, fizički ih kažnjavali te prisiljavali  na rad, ograničavali im slobodu kretanja, zloupotrebom teškog psihofizičkog stanja stvorili odnos ovisnosti i nadzora nad njima.

Sumnja se da su, prisiljavali ih na teške fizičke poslove na imanju, gdje su hranili i opsluživali domaće životinje, obavljali poslove u vinogradu, u polju i slično. Nadalje, žrtve ovog kaznenog djela za vrijeme boravka u udomiteljskoj obitelji, bile su smještene tijekom noći u zaključane prostorije i bez nadzora.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.