STRAŠNE SLIKE SLAVONIJE: Eutanazirano 20.000 svinja – župan Anušić o strahu u Osječko-baranjskoj županiji

Broj eutanaziranih svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji bliži se 20 tisuća, a da afrička svinjska kuga ne probije i u Osječko-baranjsku županiju provodi se niz preventivnih mjera, rekao je za Media servis župan Ivan Anušić.

‘Za sada još uvijek nemamo potvrđeni nijedan slučaj na području Osječko-baranjske županije. Nadam se da će to tako i ostati. Mi smo uključili sve dionike, od uzgajivača svinja pa do civilne zaštite, policije, veterinarskih inspekcija i veterinara i do naravno nas kao županije koji koordiniramo dodatne mjere koje smatramo da su korisne i da su dobre i da ćemo na kraju uspjeti dobiti tu bitku, to jest tu utrku. Jer ovo je sada stvarno utrka s vremenom”.

Prije svega, naglasak je na educiranju svih žitelja Osječko-baranjske županije, svinjogojaca, načelnika i gradonačelnika i na komunikaciji s Ministarstvom poljoprivrede.

”Pokušavamo napraviti uvjete da se to ne dogodi, a drugo osvijestiti sve one koji žive na ovom području, koji komuniciraju, koji se kreću kako i na koji način se svinjska kuga prenosi, a prenosi se vrlo lako. Virus je vrlo otporan, do 6 mjeseci u prirodi se može zadržati. Moramo educirati prvenstveno ljude da oni mogu praktički jednim svojim potezom prenijeti kugu na neku farmu. Tu su uključena naravno i lovačka društva vezano za lov i odstrel divljih svinja”.

Anušić dodaje da su svinjogojci u strahu i napominje da 35 posto ukupne proizvodnje svinjskog mesa i svinjskih prerađevina u Hrvatskoj otpada na Osječko-baranjsku županiju gdje je više od 9.000 uzgajivača.

“Možemo imati ne samo problem potpunog nestanka svinjskog fonda, nego i gospodarske i socijalne probleme jer će ljudi jednostavno ostati bez svojih prihoda, bez svojih obrta i bez svog rada. Naravno da smo u panici. Iz tog razloga smo još u srpnju pokrenuli te dodatni mjere i pokušavamo osvijestiti naše ljude i dati im potporu, znači subvencije”.

Zaključuje da je afrička svinjska kuga puno veći problem nego što je bila ptičja gripa.