STRAŠNE PROGNOZE: Od koronavirusa će u Hrvatskoj do 1. listopada umrijeti 1.498 građana!

Najnovija prognoza američkog Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME), vrlo su crne za Hrvatsku – 1498 mrtvih do 1. listopada i u tom trenutku 2.966 aktivno zaraženih.

Svoje prognoze za svaku pojedinu zemlju IHME Sveučilišta Washington iz Seattlea redovito korigira, ali njihove prognoze pokazuju trendove s epidemijom u analiziranim dijelovima svijeta.

Ranija prognoza IHME-a govorila je o znatno lakšem stanju s epidemijom u Hrvatskoj. No, sada se predviđa da bi polovicom srpnja broj umrlih od Covida-19 svakog dana trebao znatno rasti, te da bi do početka listopada to bilo već oko 28 umrlih dnevno.

IHME je istraživački institut na području globalne zdravstvene statistike i njihove projekcije o smrtnosti Covida-19 razvijene su kako bi američki bolnički sustavi i tamošnje vlasti utvrdili na kojoj točki će bolest nadjačati njihovu sposobnost brige o pacijentima. Prognoze pokazuju i dnevne i kumulativne smrti od Covida-19, informacije o mjerama održavanja razmaka, zarazama i testiranjima.

Dobra vijest po Hrvatsku prema najnovijim prognozama IHME-a jest to da bolnički smještaj ne bi trebao trpjeti što se tiče mjesta planiranih za prihvat oboljelih od Covida-19. Riječ je o prognozi nešto manje od 900 hospitaliziranih, uz kapacitete od oko 4000 kreveta.

A loša vijest je što IHME za 1. listopada predviđa 270 kreveta za teško oboljele kojima treba pomoć pri disanju pomoću respiratora, te navodi da ih Hrvatska trenutno ima 170. Navodi se da će pomoć respiratora za disanje trebati 243 oboljela. Ovakve prognoze nacionalnim javnim zdravstvenim sustavima služe i kako bi se na vrijeme pripremili za krizna stanja.

NAJNOVIJE:

ĐIKIĆ O ŠOKANTNIM PREDVIĐANJIMA: Američki znanstvernici kažu što bi se moglo dogoditi, a ne što će se dogoditi – čitajte OVDJE.

Komentiraj