STRANKA UMIROVLJENIKA: Zahtijevamo temeljitu istragu o novoj “aferi” Mrsić

Lazar Grujić
Iako se nakratko činilo da će afera oko 10,6 milijuna kuna duga koje HZZO-u duguje bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić proći ‘ispod radara’, novi medijski zaplet vraća tu nevjerojatnu priču u vrh zanimanja javnosti – piše u priopćenju Stranke umirovljenika, koju potpisuje njihov predsjednik Lazar Grujić.

U nastavku priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Osim poreznih obveznika čijim se novcem očito besramno manipuliralo, nova ‘žrtva’ političko-koruptivne sapunice postala je novinarka Hine
Smiljana Škugor Hrnčević. Zbog objave informacije o mutnim poslovima obitelji bivšeg ministra Mrsića dobila je – otkaz.

Vidljivo je da se od prve informacije o dugu tvrtke Solpharm gospođe Šucbah Mrsić krenulo zataškavati pravu dimenziju očiglednog pogodovanja u ovom ‘javno-privatnom’ partnerstvu. Naime, krenula je priča u ‘uobičajenom’ dugovanju između HZZO-a i privatnog dobavljača
lijekova, koje se s vremenom ‘prebija’.

Trebalo je to pojasniti kao da je riječ o nekom klirinškom dugu iz davnih vremena socijalističke ekonomije… Čak i da je to uobičajena praksa, ostaju uznemirujuće činjenice da je Solpharm, kao uspješno prihodovna tvrtka s
visokim plaćama zaposlenika, lani brzopotezno prodana Shire Pharmaceuticalsu Ireland – zajedno s milijunskim dugovanjem! Gospođa Šucbah Mrsić navodno je ostala direktorica i u novoj tvrtki.

Slijede čisto ‘laička’ pitanja: Koliko je ‘uobičajena praksa’ da uspješna farmaceutska tvrtka unaprijed dobije novac za isporuku skupih lijekova za specifične i teške bolesti? Potom ostane dužna državnom Zavodu 10,6 milijuna gotovo pet godina, taman dok ne nastupi zastara?

Je li slučajno što je vlasnica te tvrke donedavno bila supruga bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića? Također, koliko je ‘normalno’ i ‘uobičajeno’ da je najava rješavanja nakupljenog duga mogućnost da nova tvrtka Shire taj dug riješi u nekoliko narednih godina?

Kakvi su to lijekovi, jesu li pacijenti trpjeli zato što nisu isporučeni ili su
možda morali sami potražiti uskraćene lijekove u inozemstvu? Napokon, ključno je pitanje: Zašto ova afera oko duga HZZO-u nije tretirana u medijima na isti način kao Afera MOL supružnika Karamarko?

Sličnosti postoje, samo je teško odvagnuti što je gore i besramnije – trgovina utjecajem oko strateške naftne kompanije ili pranje novca namijenjenog lijekovima za teško bolesne sugrađane!

Stranka umirovljenika zahtijeva od nadležnih institucija da pokrene temeljitu istragu, ako već nije, prije svega protiv Miranda Mrsića i njegove supruge, a potom i protiv odgovornih osoba u HZZO-u.

Očekuju to, prije svih drugih, bolesnici kojima nisu omogućeni lijekovi zato
što su oni koji ih štite pomiješali prioritete. Akciju od pravosuđa očekuju i oni naši sugrađani kojima je dug od 200 kuna u roku od šest mjeseci ‘narastao’ na 1600 kuna, u režiji odvjetničkih kancelarija specijaliziranih za ovrhe.

A svi ostali, očekuju istragu u nadi da ćemo jednom uistinu objaviti totalni rat protiv onih koji misle da su ‘jednakiji od drugih’.”