STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM: Za Dalmaciju kao regiju ravnomjernog razvoja

Na konferenciji za medije održanoj u nedjelju u Zadru, stranka s Imenom i Prezimenom predstavila je viziju Dalmacije kao regije ravnomjernog razvoja.

Ivica Žuvela o Dalmaciji kao regiji ravnomjernog razvoja govorio je s aspekta razvoja Zadarske županije, govoreći da se koncesijom luke Gaženica propustila prilika Ravnim Kotarima osigurati tržište te otkup poljoprivrednih proizvoda i plasiranje istih.

“Zadarska županija zaslužuje prosperitet na temelju iskoristivih resursa te se ne smijemo fokusirati samo na veće gradove i turizam. Svjedoci smo raseljavanja mladih ljudi ne samo iz zadarskog područja, već i ostatka ruralnih krajeva, dok polja ostaju neobrađena i u konačnici zapuštena. Proizvodnja je jedini dugoročni moderator napretka.”

“Imamo potpuno opustošenu i iseljenu Liku i Dalmatinsko zaleđe , a da bi ih oživjeli moramo donijeti strateške mjere kojima ćemo pokrenuti procese povratka aktivnosti u deprimirane krajeve i to: poreznom reformom omogućiti povratak 25% većih primanja u ovim područjima, prometno povezati ta područja kvalitetnim sustavom javnog prijevoza, cestama i željezničkom mrežom s većim centrima u regiji, napokon izgraditi centre kompetencija poput Inovacijski središta Veleučilišta u Kninu koji će stvarati know how za poduzetništvo i nove industrije te ljudske resurse sa potrebnim kompetencijama da bi pratili potrebe istih, a sve povezano s potencijalima područja u kojim se nalaze i održivo ih koriste”, započeo je Marko Jelić, te dodao:

“Hrvatska nema Nacionalnu strategiju razvitka do 2030. godine, a radi se o ključnom dokumentu za korištenje EU sredstava u narednom financijskom razdoblju.. Isto smo trebali donijeti do kraja prošle godine i trenutačno nije izgledao da će biti donesena do kraja 2020. godine. Bez bezpovratnih fondovskih sredstava nećemo moći pokrenuti procese ravnomjernog razvitka, a ti procesi prije svega ovise o dostupnosti kompetentnih ljudskih potencijala.“

Marijo Ćaćić objašnjava: ”Hrvatska je među posljednjim državama u Europi po iskorištenju sredstava iz EU fondova. Zbog bespotrebno zakompliciranih procedura pripreme i provedbe javnih poziva, zatim netransparentnih, predugih i neučinkovitih procedura evaluacije projektnih prijava, često prožetih koruptivnim, rodijačkim, stranačkim ili inim vezama, do beskrajno neizvjesne provedbe odobrenih projekata, nismo u mogućnosti postići očekivani razvojni zamah. Dakle, do sad smo bili iznimno neučinkoviti u iskorištavanju raspoloživih EU sredstava, a Vlada se hvali kako ćemo na raspolaganju imati i dodatnih 10 milijardi € za sljedećih 4 godine, pa se postavlja pitanje kako sa postojećim znanjem i iskustvom postići višestruko bolji rezultat?!?! Odgovor može biti samo jedan: „Nikako“!!

Ukoliko drastično ne pojednostavnimo sve procedure, ukoliko ne izbacimo korupciju iz svih postupaka pripreme i provedbe projekata, ukoliko ne stvorimo kvalitetne i učinkovite timove stručnjaka na svim razinama, od općinskih, gradskih, do regionalnih i nacionalnih, a posebno u nadležnim ministarstvima i agencijama, koji će znati i moći ubrzano pripremati, obrađivati i provoditi razvojne projekte sufinancirane EU sredstvima, onda možemo očekivati daljnje tavorenje na začelju Europe. Dok se drugi budu razvijali i napredovali, mi ćemo samo propadati i onda se čuditi zašto nam mladi odlaze iz naše najljepše države na Svijetu.

Pitanje, zašto ne zaštitite autohtone sorte masline i vinove loze, postavio je Toni Turčinov, dodajući: “Već petnaest godina slušamo o razvoju poljoprivrede koja se ne događa. Poljoprivredni proizvod koji proizveden u RH treba zaštititi, poljoprivrednike osloboditi poreza, a lokalnim OPG-ovima omogućiti plasman proizvoda u hotele, te razviti mrežu ljetnih sajmova po turističkim destinacijama.