STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM: Hrvatska troši 51 milijun za naknade vijećnicima

Stranka s Imenom i Prezimenom u nedjelju je na konferenciji za novinare u Zagrebu predstavila istraživanje koje je proveo nezavisni vijećnik u gradskom vijeću Oroslavja Viktor Šimunić koji će se, kako je rečeno, naći na listi ove stranke na predstojećim parlamentarnim izborima.

Tijekom korona krize Viktor Šimunić se obratio svim općinama, gradovima i županijama s pitanjem koliko novca svaka pojedina jedinica lokalne (samo)uprave izdvaja za naknade  općinskim i gradskim vijećnicima te članovima županijskih skupština.

„Hrvatska je šampion rastrošnosti i mišljenja ‘ja mogu što hoću’“, rekao je Šimunić te dodao da Hrvatska godišnje troši, prema podacima koje je skupio, više od 51 milijun kuna neto na naknade za posao koji bi, kako je rekao, trebao biti častan. Naveo je primjer grada Oroslavja u kojem se unatoč krizi odbija smanjiti vijećničke naknade, a zaposlenicima u gradskoj upravi se planira smanjiti plaće u iznosu od 20 posto.

„Predsjednici općinskih vijeća malih općina imaju veće naknade od predsjednika gradskih vijeća u istoj županiji što nikako nije logično“, smatra Šimunić navodeći primjere općina Kaštelir i Karojba u Istarskoj županiji koji svoje predsjednike općinskog vijeća plaćaju više nego većina gradova u istoj županiji. „Primjerice, grad Pula plaća predsjednika gradskog vijeća 1000 kuna, a grad Rovinj koji ima tri puta manje stanovnika isti posao plaća 4 tisuće kuna“, zaključio je Šimunić.

Stranka s imenom i prezimenom 1

Voditeljica stranačkog odbora za javnu upravu i pravosuđe Dalija Orešković kazala je kako je posao institucija obavio građanin Viktor Šimunić koji je prikupio podatke koje Republika Hrvatska nema na jednom mjestu zbog čega građani ni ne znaju koliko plaćaju svoje predstavnike na lokalnoj razini.

„Zalažemo se za to da se donese zakonodavni okvir koji bi propisao visinu naknada za političare i te naknade moraju biti simbolične“, rekla je Orešković. Dodala je da u antikorupcijski program stranke s Imenom i Prezimenom upisana obavezna puna transparentnost svih troškova po pojedinačnim iznosima kako se više nikada ne bi dogodilo da jedan građanin mora mjesecima istraživati informacije koje našim ljudima moraju biti dostupne svaki dan.

„Čak i u doba korona krize država nije htjela smanjiti naknade za financiranje političkih stranaka te je politika time pokazala da im je do stranačkih interesa stalo više nego do rješavanja problema ljudi“, rekla je Orešković te je zaključila da će svi okupljeni u stranci s Imenom i Prezimenom nastaviti upozoravati na anomalije sustava i predlagati konkretna rješenja.

Stranka s imenom i prezimenom 2

Medijima se obratio i načelnik općine Žminj iz Istre Željko Plavčić koji je istaknuo primjer svoje općine kao model kvalitetnog upravljanja koji je racionalizacijom rashoda i konsolidacijom prihoda u dvije godine od općine koja se percipirala kao „slučaj“ postala jedna od top 20 jedinica lokalne samouprave po povlačenju sredstava iz EU fondova i općina ugodna za život i ostanak mladih ljudi. „U općini Žminj smanjili smo broj zaposlenih u općinskoj upravi za 62 posto, a prihode koji smo time dobili uložili smo u vrtić i obrazovanje naših školaraca“, zaključio je Plavčić.

Na konferenciji za novinare brojni stranački aktivisti nosili su plakate na kojima je pisalo „Moje ime nije na prodaju“, „Poštenim ljudima dovoljno je ime, a moje je Dalmacija“, „Samo jedno ime je slavno, Slavonija“, te „Hrvatska za PET“, aludirajući da je Hrvatskoj potrebno pet regija umjesto 20 županija.