STRANI RADNICI NAVALILI NA ISTRU: Čak 15.000 zahtjeva za radnu dozvolu!

Prava je navala stranih radnika na Istru! U obradi je 15 tisuća radnih dozvola. Zbog povećanja posla MUP je morao zaposliti nove službenike. A koliko se na dozvole čeka i koji su poslovi najtraženiji?

S jučerašnjim danom je zaprimljeno 15 tisuća zahtjeva, dosad izdano oko 11600 dozvola – 62 posto više nego lani i jednako koliko u cijeloj 2021.

Robi Belušić, načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove za RTL govori: “Mi smo od kraja prošle godine uposlili 19 novih službenika, 14 na određeno, pet na neodređeno, imamo ispomoć od polovice mjeseca ožujka iz drugih PU u Poreču, Rovinju, Umagu i ovdje u sjedištu u Puli”.

Zakonski rok za izdavanje dozvola je 15 dana i u većini slučajeva ispoštuje se. Gužva nastaje ako su uključene i boravišne iskaznice.

“Imamo negdje trenutačno oko 60% izdanih radnih dozvola za ugostiteljstvo i turizam oko 20% za građevinu, međutim gledajući kroz cijelu godinu to se nekako iznivelira”, kaže Belušić.

Doreen s Filipina radi sedam sati na dan, a ovo je njena druga sezona.”Zato smo ovdje, radimo daleko od obitelji i moramo se žrtvovati da bi im mogli poslati nešto novca za hranu i račune”, rekla je.

Dozvolu do koje nije najlakše doći pribavila je grupacija koja uz nju zapošljava još 200-tinjak stranih radnika.

“Sigurno je jednostavnije nego na samom početku kad je to bilo u povojima, ali svjedočimo isto deficitu očito radne snage čak i u MUP-u tako da imamo dosta problema da dobijemo ove obrađene zahtjeve na vrijeme”, tvrdi Alex Živković, direktor hotela.