ŠTRAJKU SE PRIDRUŽILI I FAKULTETI: Štrajkamo do kraja, ima li u proračunu novca ili nema – kaže Mihalinec

Štrajk u školama nastavlja se u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Štrajkaju danas i fakulteti.

Ozvor: Media servis

U podne će po običaju biti konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj će predsjednici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izvijestiti o odazivu škola u štrajku, kao i najaviti daljnje akcije.

U 13 sati konferenciju za medije održat će i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Također će izvijestiti koliko se fakulteta odazvalo njihovu štrajku.

U četvrtak bi se na sjednici Vlade trebao naći prijedlog proračuna, a sve se glasnije govori o tome da će se premijer Andrej Plenković zahvaliti na suradnji HNS-ovim ministrima ukoliko ga na sjednici ne podrže.

Kamen spoticanja su zahtjevi prosvjetara. “Mi sigurno nećemo sjediti u Vladi, a glasati protiv. Jer tu pravimo cirkus”, rekao je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak u izjavi za Hrvatski radio i time zapravo rekao da članovi Vlade iz kvote HNS-a neće biti na sjednici ako na njoj bude prijedlog proračuna bez ukalkuliranih izdvajanja za zaposlene u obrazovanju.

“Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol”, rekao je sindikalist Branimir Mihalinec u emisiji “U mreži prvog” za Hrvatski radio.