ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Sindikati nisu zadovoljni premijerovim obećanjem

Iako je premijer Andrej Plenković jučer obećao veće plaće svima u državnim i javnim službama za 6,12 posto, doduše osnovica plaće, prosvjetni sindikati su tu ponudu odbili i nastavljaju sa štrajkom.

Izvor: Media servis

Budući da prosvjetni sindikati traže povećanje za 6,11 posto koeficijenta složenosti poslova, prema cirkularnom štrajku danas nastave nema u školama u četiri županije – Zadarskoj, Karlovačkoj, Vukovarsko – srijemskoj i Sisačko – moslavačkoj županiji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak smatra naglašava – treba riješiti i koeficijente:”Znači povećanje plaća i promjena Uredbe.”.

A u kakvom će odnosu to povećanje biti s realnim sektorom. Ministra gospodarstva Darko Horvat: “Bit će povećanje plaća određenom dinamikom. Koji rade u realnom sektoru spram situacije u gospodarstvu imaju rast plaće u protekle tri godine ipak malo više u odnosu na državne i javne službenike”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučović odbacuje navode da je ovo uravnilovka i poručuje da Vlada radi sve što je najavljivala – nema revolucije samo evolucija, tvrdi.

“To je osnovica plaće, a to je jedan element. Nitko ne govori da će svima biti jednake plaće, to je osnovica i to je u redu.‘‘

Kompleksan je sustav različitog vrednovanja složenosti poslova kaže Ministar uprave Ivan Malenica, a tvrdi možda Vlada to riješi sljedeće godine.

“Svako ministarstvo ima svoj način vrednovanja i to bi netko objektivan trebao utvrditi koji su koeficijenti i kako ih utvrditi i sukladno tome odrediti plaće.‘‘

No prosvjetari i dalje štrajkaju. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman: “Sve je povećano. Vidite da BDP raste, da su mirovine povećane. Mislim da nema razloga da štrajk traje.”