ŠTRAJK SE NASTAVLJA: Sindikati nisu zadovoljni premijerovim obećanjem

Iako je premijer Andrej Plenković jučer obećao veće plaće svima u državnim i javnim službama za 6,12 posto, doduše osnovica plaće, prosvjetni sindikati su tu ponudu odbili i nastavljaju sa štrajkom.

Izvor: Media servis

Budući da prosvjetni sindikati traže povećanje za 6,11 posto koeficijenta složenosti poslova, prema cirkularnom štrajku danas nastave nema u školama u četiri županije – Zadarskoj, Karlovačkoj, Vukovarsko – srijemskoj i Sisačko – moslavačkoj županiji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak smatra naglašava – treba riješiti i koeficijente:”Znači povećanje plaća i promjena Uredbe.”.

A u kakvom će odnosu to povećanje biti s realnim sektorom. Ministra gospodarstva Darko Horvat: “Bit će povećanje plaća određenom dinamikom. Koji rade u realnom sektoru spram situacije u gospodarstvu imaju rast plaće u protekle tri godine ipak malo više u odnosu na državne i javne službenike”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučović odbacuje navode da je ovo uravnilovka i poručuje da Vlada radi sve što je najavljivala – nema revolucije samo evolucija, tvrdi.

“To je osnovica plaće, a to je jedan element. Nitko ne govori da će svima biti jednake plaće, to je osnovica i to je u redu.‘‘

Kompleksan je sustav različitog vrednovanja složenosti poslova kaže Ministar uprave Ivan Malenica, a tvrdi možda Vlada to riješi sljedeće godine.

“Svako ministarstvo ima svoj način vrednovanja i to bi netko objektivan trebao utvrditi koji su koeficijenti i kako ih utvrditi i sukladno tome odrediti plaće.‘‘

No prosvjetari i dalje štrajkaju. Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman: “Sve je povećano. Vidite da BDP raste, da su mirovine povećane. Mislim da nema razloga da štrajk traje.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!