ŠTRAJK LIJEČNIKA U ZRAKU: Na sastanku s Plenkovićem i Berošem neki dogovori postignuti, ali…

Nakon nešto više od tri sata, završen je sastanak predstavnika pet liječničkih udruga i premijera Andreja Plenkovića te resornog ministra Vilija Beroša.

Izvor: Media servis

Dogovorena su četiri zahtjeva koja su bila presudna za liječnike: koeficijenti, vremensko-kadrovski normativi, Zakon o radno-pravnom statusu liječnika i pokrenut će se revizija ugovora za specijalizante.

Ministar Beroš detaljnije je pojasnio Uredbu o koeficijentima:

“Dodatno smo si dodali rok do 28. travnja, kao zadnjeg datuma kojeg bi ta uredba trebala stupiti na snagu.

Ta uredba odnosi se na izjednačavanje određenih koeficijenata užih specijalizacija i specijalizacija u bolničkom zdravstvenom sustavu, zatim na izjednačavanje koeficijenata specijalista u bolničkom i izvanbolničkom sustavu.

Isto tako, specijalizantima kao najmlađim liječnicima u sustavu podiže se koeficijent za 10 posto.”

Unatoč konstruktivnom razgovoru, kako ga je okarakterizirala predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić, mogućnost odlaska u štrajk još nije u potpunosti isključena.

“S obzirom da je ovo bio jedan konstruktivni dijalog u kojem smo mogli jasno izreći svoje probleme i u razgovoru točno definirati ono što nam je bitno rješavati brzo, na meni je sada ovo što smo dogovorili na današnjem sastanku iznijeti pred glavni odbor koji će onda donijeti konačnu odluku treba li ili ne ići u štrajk.”