STRAHOTE RATE: Ruski vojnici opskrbljuju se Viagrom da bi mogli silovati Ukrajinke

Ruski vojnici opskrbljuju se Viagrom kako bi silovali ukrajinske žene i “dehumanizirali” ih, izjavila je dužnosnica Ujedinjenih naroda, iizvijestila je novinska agencija AFP.

Prema Pramili Patten, posebnoj UN-ovoj predstavnici za seksualno nasilje u sukobima, to je “namjerna taktika” i dio “vojne strategije”.

“Kad žene drže danima i siluju ih, kad počnete silovati dječake i muškarce, kad vidite niz genitalnih sakaćenja, kad čujete da žene svjedoče o ruskim vojnicima opremljenim Viagrom, to je očito vojna strategija”, rekla je Patten za AFP, a prenosi Business Insider.

“A kada žrtve izvještavaju o onome što je rečeno tijekom silovanja, očito je da je riječ o namjernoj taktici da se žrtva dehumanizira”, nastavio je Patten.

UN je potvrdio više od 100 slučajeva silovanja ili seksualnih napada u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u veljači 2022., rekla je Patten.

Dodala je da je broj prijavljenih slučajeva “samo vrh sante leda” jer se seksualno nasilje uglavnom premalo prijavljuje u sukobima.

Žrtve su prvenstveno žene, rekla je, ali ima i muškaraca i djece. Prošlog mjeseca istražitelji UN-a zaključili su u izvješću da su ruske trupe silovale djecu – od kojih su neka imala i četiri godine.

Prošli tjedan je jedna Ukrajinka rekla za The Washington Post da su je ruski vojnici u Iziumu silovali i mučili. Alla, 52, dala je detaljan izvještaj o 10 dana kojih su ona i njezin suprug proveli u zatočeništvu, javlja RTL.