STRAHOTE I DALJE TRAJU: Više od 200 milijuna djevojaka i žena podvrgnuto je sakaćenju i obrezivanju

žene, etiopija

Obrezivanje se obavlja u tridesetak zemalja, a najviše u Egiptu, Indoneziji i Etiopiji. Agencija UN za djeci upozorava kako je to čak 70 milijuna više nego li 2014. godine!

Godine 2012. Generalna skupština UN je donijela rezoluciju pozivajući na globalnu zabranu genitalnog sakaćenja žena. Naime, to je vijekovna praksa u nekim zemljama gdje se vjeruje da obrezivanje kontrolira žensku seksualnost i povećava plodnost.

Ujedinjeni narodi imaju za cilj iskorijeniti te običaje do kraja 2030. godine, iako su mnogi svjesni kako to i neće ići lako. Neki se boje da bi, ako se ne poduzmu neke odlučnije mjere, da bi u sljedećih petnaestak godina broj osakaćenih žena mogao biti i veći.

Valja napomenuti kako je nova statistika dobivena tako što se istraživalo po domaćinstvima. Tridesetak zemalja, uglavnom na Bliskom istoku, Africi i Aziji, imaju najveći udio reprezentativnih podataka. Tpak, smatra se kako je sve ukupno to manji broj od realnog. Jer, još je mnogo zemalja u kojima se obavlja obrezivanje žena, ali su podaci o tome nedostupni.

Indija, Oman, Malezija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Saudijska Arabija, neki dijelovi Australije, Sjeverne Amerike i Europe, gdje žive migranti iz zemalja u kojima je rašireno obrezivanje žena, nisu ušli u istraživanje.

Podaci govore kako se većina žena obrezuje prije navršene 15. godine, dok u Jemenu čak 85 posto djevojaka djevojčica bude podvrgnuto tom zahvatu u prvom tjednu života. Djevojčice mlađe od 14 godina čine 44 milijuna obrezanih i to najviše u Gambiji, zatim u Mauritaniji i Indoneziji. (p. m.)

Komentiraj