STRAH OD TROVANJA: Ne jedite i ne pijte kad pregovarate s Rusima – poruka je ukrajinskog ministra

Ukrajinske snage vratile su dio teritorija oko glavnog grada Kijeva, objavio je sinoć predsjednik Volodimir Zelenski ističući da je grad Irpin ponovno slobodan od ruskih okupatora.

Izvor: Media servis

Sinoć je stigla i vijest da su ruski oligarh Roman Abramovič i dvojica članova pregovaračkog tima iz Ukrajine imali simptome trovanja nakon što su se susreli početkom ožujka. Kako piše The Wall Street Journal, razvili su simptome koji uključuju crvenilo očiju, stalno i bolno suzenje te ljuštenje kože na licu i rukama.

Stanje im se popravilo nakon liječničkih pregleda i nisu u životnoj opasnosti. Nije poznato čime su otrovani. Pretpostavlja se da je riječ o kemijskom oružju te da iza trovanja stoje moskovski tvrdolinijaši koji su željeli spriječiti pregovore.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba poručio je ukrajinskim pregovaračima da ne jedu i ne piju kada pregovaraju s Rusijom.

“Savjetujem svima koji idu na pregovore s Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju.

I, po mogućnosti, izbjegavajte dodirivanje bilo koje površine. To je iz prve ruke.

Drugo, sve te priče – netko je negdje nešto čuo, neki izvori – sada je puno takvih, jer su svi žedni vijesti, senzacija””, rekao je Kuleba, prenosi Sky News.

Mirovni pregovori ruske i ukrajinske delegacije danas bi se trebali odviti u Turskoj i to, nakon dugo vremena, licem u lice. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ruskim je nezavisnim medijima jučer otkrio da je spreman na neutralnost…

“Naši prioriteti u pregovorima su poznati: suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine su nedvojbeni.Učinkovita jamstva sigurnosti su neophodna. Očito je naš cilj mir i povratak normalnom životu u našoj zemlji što je prije moguće.”

Rusija pak navodno više ne traži “denacifikaciju” Ukrajine i spremna je dopustiti Kijevu da se pridruži Europskoj uniji ako ostane vojno nesvrstana u sklopu tekućih pregovora o prekidu vatre, doznaje Financial Times od izvora bliskih pregovaračima.

Problemi s energetskom ovisnošću Europe o ruskom plinu za to se vrijeme produbljuju. Odbijanje zemalja članica G7 da plaćaju plin u rubljima dovelo bi do obustave opskrbe plinom u Europi, poručili su jučer iz Vijeća federacije Rusije. No, sa G7 samita je Moskvi poručeno da zahtjev za plaćanjem samo u rubljima predstavlja jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora.