STRAH OD RATA: Ukrajinski predsjednik pozvao dužnosnike, političare i gospodarstvenike da se vrate

Dosadašnji diplomatski napori u rješavanju rusko-ukrajinske krize nisu urodili plodom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu i pokažu jedinstvo s nacijom.

Izvor: Media servis

“Vaša je izravna dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomacijom i našim narodom”, rekao je Zelenskij u video obraćanju. A odluku nekih zapadnih zemalja, među kojima Sjedinjenih Država i Kanade, da svoja veleposlanstva presele iz Kijeva na zapad Ukrajine, Zelenskij je nazvao “velikom pogreškom”.

Inače, ukrajinski predsjednik sastao se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom koji je rekao da trenutačno nema planova za primanje Ukrajine u zapadne saveze poput NATO-a, dok je čelnik Ukrajine rekao da bi članstvo u NATO-u dalo veću sigurnost toj zemlji. Scholz i dalje vjeruje u dijalog. “Spremni smo za ozbiljan dijalog s Rusijom o europskim sigurnosnim pitanjima”, rekao je te dodao da je Zapad spreman uvesti “vrlo dalekosežne i učinkovite sankcije” ako Rusija ugrozi teritorijalni integritet Ukrajine.

Održan je i telefonski razgovor između Borisa Johnsona, premijera Velike Britanije, i američkog predsjednika Joea Bidena. U priopćenju nakon sastanka navedeno je da nije izgubljena šansa da se situacija riješi diplomatskim putem. Pozvali su ruskog predsjednika Vladimira Putina da odustane od prijetnji Ukrajini, a rekli su i kako je potrebno pronaći način da europske zemlje što manje ovise o ruskom plinu.

I dok zapadni mediji prenose kako bi do napada na Ukrajinu moglo doći u bilo kojem trenutku pa spominju i sutrašnji dan, iz Rusije upozoravaju kako se radi o histeriji Bijele kuće.

A na početku plenarne sjednice, predsjednica EU Parlamenta Roberta Metsola, govorila je o Ukrajini. “U ime Europskog parlamenta dopustite mi da izrazim našu solidarnost s narodom Ukrajine jer se i dalje suočavaju s neizvjesnošću proteklih tjedana i strahom od ruske vojne agresije. Ono čemu svjedočimo ozbiljna je prijetnja miru u Europi. Stav ove institucije je jasan – mi smo uz Ukrajinu.”

Rekla je Metsola i kako je Parlament spreman podržati snažne akcije. “Ujedinjeni smo u našem poštivanju neovisnosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Dok pozivamo na deeskalaciju trenutne napetosti, ovaj je Parlament spreman podržati snažne i konkretne akcije. Činimo to u koordinaciji s drugim europskim institucijama i međunarodnom zajednicom ako se situacija se pogorša.”