STRAH OD POČETKA ŠKOLE: Roditelji se boje, a evo što kažu znanstvenici

Počinje školska godina i sve je veći broj roditelja u strahu poslati li djecu u školu ili ne o čemu svjedoči i navala na ispričnice. Iako nitko ne može sa sigurnošću tvrditi koliko su djeca zaštićena u školama o tome nema jedinstveno mišljenje niti znanost.

Tako Megan Ranney, stručnjakinja za zdravlje adolescenata sa Sveučilišta Brown, kao i mnogi drugi stručnjaci slažu se u jednom: škole bi se trebale otvoriti samo ako je razina virusa koji cirkulira u zajednici niska – to jest ako manje od 5 posto testiranih ljudi ima pozitivan rezultat.

“Ako ste u stvarno teško pogođenom dijelu zemlje, velika je vjerojatnost da će netko tko uđe u školu kad-tad biti zaražen”, rekla je Helen Jenkins, stručnjakinja za zarazne bolesti i statistiku sa sveučilišta u Bostonu.

Kako se pandemija razvijala, također se činilo da mlađa djeca imaju manje šanse da se zaraze, u usporedbi s odraslima, dok starija djeca imaju otprilike jednak rizik kao i odrasli.

Ali nemoguće je biti siguran. Pokazalo se da je rizik od zaraze kod djece manji, “ali razlika nije dovoljno očita da bi se time tješilo ili odlučivalo”, rekao je dr. Ashish Jha, dekan Sveučilišnog fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta Brown.

Čak i ako se djeca zaraze koronavirusom, mogućnost da imaju teške simptome ili umru je jako niska.

Djeca i adolescenti do 20 godina (definicije i statistika razlikuju se ovisno o državi) predstavljaju manje od 0,3 posto smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, a 21 država u SAD-u uopće nema zabilježenih smrtnih slučajeva među djecom.

Postoje neke mjere predostrožnosti koje svatko može poduzeti – počevši od toga da se što više radi na otvorenom, održavajući fizičku udaljenost i noseći maske. Za škole će se odluka također svoditi na dobru ventilaciju – čak i ako su to samo prozori koji se otvaraju. Nastavno osoblje također bi trebalo nositi potrebnu zaštitnu opremu.

Sve dok postoje ove ispravne mjere predostrožnosti, “djeci je bolje biti u školi nego izvan škole”, rekao je dr. Jha. “Učitelji su također prilično sigurni u tim okruženjima”, prenosi N1.

Komentiraj