STRAH OD NUKLEARKE: Međunarodna agencija za atomsku energiju ide u Zaporižje

Rat na bojištu, ali i onaj informacijama ne prestaje. Međunarodna agencija za atomsku energiju ide prema Zaporižju, a optužbe na relaciji Moskva – Kijev ne prestaju. Na bojištu odjekuju detonacije, a ruski Gazsprom zatvorio je, kako tvrde privremeno, opskrbu plina Europi.

Izvor: Media servis

Nakon višetjednog zazivanja njihovog posjeta, tim predvođen čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju na putu je prema nuklearnoj elektrani Zaporižje. Najveća nuklearka u Europi već je tjednima “tempirana bomba”, a ukrajinska i ruska strana konstantno prebacuju lopticu krivnje.

Ukrajinci tvrde kako Rusi namjerno raketiraju postrojenje koje njihove snage već drže, dok iz Moskve stižu optužbe kako Kijev provocira još napetije odnose. No, upravo bi šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi sa svojim suradnicima trebao najbolje vidjeti situaciju, ali i moguće prijetnje. On i njegov tim od 13 članova nekoliko će dana provesti u Zaporižju te će nakon toga podnijeti izvješće. Prvo su se u Kijevu sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji je poručio kako Rusi ne prestaju s provokacijama u smjeru iz kojeg treba doći Međunarodna agencija.

“Danas svi čelnici Europe i svijeta podržavaju hitnu demilitarizaciju NE i povlačenje ruske vojske iz i oko nje te potpuni prijelaz pod ukrajinsku kontrolu. To je jedini način na koji možemo eliminirati sve rizike povezane s nuklearnom energijom.”

Iz Moskve pak, potpuno drugačija slika. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov krivnju prebacuje na Ukrajince. “Kijevski režim nastavlja s provokacijama kako bi stvorio prijetnju katastrofom izazvanu ljudskim djelovanjem u NE Zaporižje. Ukrajinske trupe upotrijebile su četiri jurišne bespilotne letjelice na teritoriju NE, a jedna je pala na krov posebne zgrade broj 1 u kojoj se skladišti nuklearno gorivo.”

Na bojištu – nema mira. Ukrajinci tvrde kako su proveli ofenzivu na jugu zemlje te kako su probili prvu crtu obrane. Zelenski je pozvao ruske vojnike da bježe nakon uspjeha u Hersonu – Rusi ponovno tvrde potpuno suprotno te navode kako su u jednom danu uništili 48 tenkova te ubili više od 1200 ukrajinskih vojnika. Ukrajinski lider informirao je javnost o najnovjim događajima na ukrajinskom tlu.

“Na cijelom privremeno okupiranom teritoriju Ukrajine, od Krima do regije Harkov, ruska vojska nema niti će imati niti jednu sigurnu bazu, niti jedno mirno mjesto. Naši branitelji uništit će sva skladišta, stožere okupatora, njihovu opremu, gdje god se nalazili.”

Za to vrijeme ruski Gazprom danas ponovno zaustavlja opskrbu plinom Europi Sjevernim tokom 1. Kao službeni razlog navode servisiranje plinovoda, a iako iz Moskve stiže poruka da je daljnja isporuka zajamčena, Europa strahuje od nestašice uoči sezone grijanja.

Šefica Europske Komisije Ursula von der Leyen zaziva potpunu neovisnost od ruskih energenata, no brojne zemlje i dalje ovise upravo o tom izvoru, dok plinu cijena na svjetskom tržištu i dalje nezaustavljivo raste, a politički vođe pozivaju na strogu štednju.