STRAH OD KORONAVIRUSA: Evakuacije stranaca i naših iz Kine – traje potraga za cjepivom

Podijelite članak

Iz središta epidemije korona virusa, kineskog grada Wuhana traju evakuacije stranaca. I dok se smrtonosna zaraza širi znanstvenici su u utrci s vremenom da što prije razviju cjepivo za ovu zarazu koja je do sada odnijela preko 130 života i zarazila više od šest tisuća ljudi u 16 zemalja svijeta.

Izvor: Media servis

Stotine stranih državljana evakuirano je iz kineskog grada Wuhana u strahu pred epidemijom korona virusa. Japan, SAD, Francuska i Njemačka već su prevezli dio svojih građana dok isto upravo pokreću ili najavljuju Australija i Koreja. Australija je za karantenu svojih građana odredila Božićne otoke namijenjene pritvoru migranata.

Inače otoci su dvije tisuće kilometara od australskog kopna u blizini Indonezije. Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da je hrvatskim državljanima na pomoći veleposlanstvo. O evakuaciji kaže:
“Pa evo ga čim se stvore uvjeti. U svakom slučaju možete biti sigurni da su i oni na sigurnom i da o njima vodimo maksimalnu brigu.”

Brojne zemlje planiraju još letova obzirom na velik broj svojih državljana u kriznom području, a Svjetska zdravstvena organizacija odluke je prepustila vladama zemalja. Zbog bolesti kompanije mijenjaju svoje poslovanje pa je British airways obustavio sve izravne letove u Kinu, a i druge kompanije poduzele su restriktivne mjere. Do sada je zaraza uzela 132 života, a zaraženih je gotovo 6 tisuća. Australski znanstvenici objavili su da su u laboratoriju uspješno uzgojili virus te najavili da će ga podijeliti WHO-u i znanstvenicima uzorke, čime će pridonijeti bržem razvijanju cjepiva koje nastoje pronaći i kineski znanstvenici.

“Za proizvodnju cjepiva nam je potrebno nešto vremena. Uspjelo nam je reproducirati virus u stanici i kroz mjesec dana imat ćemo cjepivo. Zatim pola mjeseca testova i mjesec i pol dana za dobivanje dozvole.”

Dodatan strah o širenju virusa unijeli su slučajevi prijenosa zaraze s čovjeka na čovjeka u Njemačkoj, Vijetnamu i Tajvanu. Prvi slučajevi potvrđeni su i na Bliskom istoku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Vodeći kineski stručnjaci za respiratorne bolesti kažu da misle da će zaraza kroz tjedan ili deset dana dosegnuti vrhunac. Kineske vlasti pristale su i na dolazak međunarodnih stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije.

Komentiraj