STRADALI U PADU AVIONA: Novković je bio najmlađi član “Krila Oluje”

U tragičnoj nesreći pada školskog aviona ZLIN smrtno su stradali pripadnici Hrvatske vojske, natporučnik Marko Novković i poručnik Luka Jagatić.

Na stranicama MORH-a stoji:

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila u četvrtak, 7. svibnja 2020. godine kod Biljana Donjih smrtno su stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulih pripadnika Hrvatske vojske.

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Diplomirao 2013. godine kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

Od Jagatića su se oprostili i iz NK Lonja Lonjica:

Tuga u srcima, bol u grudima, suze na očima, nada u dušama!

U padu vojnog aviona stradao je naš prijatelj i suigrač Luka Jagatić.
Teško je uopće riječima opisati žalost,ali vjerujemo da Bog negdje gore radi momčad za sebe i uzeo nam TEBE dragi Luka .

Tvoj pozitivan stav,strast za nadmetanjem nikada nećemo zaboraviti.

Leti nam gore na krilima anđela…

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/nogometniklublonja/photos/a.763597610408935/2501570866611592/?type=3&theater” bottom=”30″]

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!