STOŽER UVEO NOVE MJERE: Zbog koronavirusa bez skupova iznad 1000 ljudi

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je nove mjere protiv širenja koronavirusa. Među njima je i preporuka o odgodi skupova i manifestacija s više od 1000 ljudi. U Hrvatskoj je i dalje 12 zaraženih.

Izvor: Media servis

Nacionalni stožer civilne zaštite uveo je dvije nove skupine mjera kako bi suzbili širenje zaraze koronavirusom. “Svi strani državljani koji ulaze u Hrvatsku iz žarišta, posebno iz Kine, Italije, Koreje, bit će upoznati s obaveznom mjerom smještaja u karantenu na 14 dana, a hrvatskim državljanima koji dolaze iz žarišta propisat će se mjera samoizolacije od 14 dana”, rekao je načelnik stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

“Što se tiče druge skupine mjera one su vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova i na taj način se preporučuje do daljnjega odgoditi sve skupove i organizirana okupljanja na kojima sudjeluje više od 1000 ljudi. Svi organizatori okupljanja dužni su osigurati najviše higijenske standarde koji uključuju jasno istaknute upute koje je stožer već objavljivao.”

Kakvo je trenutno stanje u Hrvatskoj sa zaraženima izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“U Republici Hrvatskoj i dalje je epidemiološka situacija mirna. Imamo samo 12 bolesnika i u cilju zadržavanja takve situacije, a pomno prateći razvoj u našim zemljama s kojima graničimo odlučili smo se za ovaj dodatni paket preventivnih mjera sve u cilju očuvanja zdravlja hrvatskih građana.”

Na Cresu su dvije obitelji prošlog tjedna stavljene u izolaciju, nakon što su doznali da je dvojici turista koji su boravili kod njih po povratku u Italiju dijagnosticiran koronavirus. Načelnik civilnog stožera Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić nam je izrazi nezadovoljstvo što im to nisu javili iz Italije.

“Kada su naši zdravstveni djelatnici doznali za taj podatak, tražili su od talijanskih kolega podatke, koje oni ni tada nisu dostavili zbog GDPR-a. Mislim da je ključno da na nivou ministarstva zdravstva između država članica EU-a postoji protok informacija jer moraju se države izvještavati i moraju imati informacije gdje se osoba kretala i s kim je bila u kontaktu‘‘.

Kada su u pitanju naknade za plaće tijekom izolacije, iz HZZO-a su javili da se zahtjev šalje na mail izolacije@hzzo.hr i treba sadržavati ime i prezime, OIB ili MBO, kontakt telefon, te broj tekućeg računa na koji će se izvršiti isplata naknade plaće. No napominju da ako osiguranik u dogovoru s poslodavcem za vrijeme izolaciji posao obavlja od kuće ne može ostvariti i pravo na naknadu plaće na teret HZZO-a, o čemu trebaju obavijestit izabranog doktora. Dodajmo da su zbog koronavirusa u Hrvatskoj otkazana dva velika događaja, Digital Takeover i Dani komunikacija.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za četvrtak je sazvala konferenciju ministara iz zemalja članica kako bi raspraviti o utjecaju koronavirusa na obrazovanje, a premijer Andrej Plenković sudjelovao je u u video-konferenciji s čelnicima država i vlada Italije, Austrije, Mađarske, Bugarske, Izraela i Cipra. Naglasili su važnost jačanja medicinske i znanstvene suradnje kako bi se čim prije pronašlo cjepivo, kao i dodatno unaprijedili brzi testovi.