STOŽER ODLUČIO: Blagdani bez putovanja, uz propusnice i najviše 10 osoba iz dva kućanstva

Od utorka 22. peosinca do 8. siječnja Hrvatsku čekaju strože mjere. Postojeće mjere se produžuju uz nekoliko novih restriktivnih mjera.

Mjere će se, među ostalim, odnositi na propusnice za međužupanijska putovanja, okupljanja u domovima tijekom blagdana, pravila za održavanje misa u crkvama…

Aktualne mjere se produžuju, pa tako kafići i restorani do daljnjega ostaju zatvoreni.

Nove epidemiološke mjere

Privatna okupljanja i svečanosti

– najviše 10 osoba

– najviše 2 različita kućanstva

Misna slavlja

– kad je moguće, putem radija, tv programa i na drugi način

– iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a

Profesionalne i umjetničke izvedbe

– broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora

– najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

Zabrana napuštanja županije

– zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište – ne odnosi se na osoblje nućno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje

– prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu

– propusnicu izdaju županijski stožeri

– ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

– zabrana traje do 8. siječnja

Davor Božinović je potom još sve i pojasnio: “Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve”.

Pojasnili su i mjere vezane uz crkve. “HZJZ priprema poseban dokument za vjerske događaje. Z asvakog vjernika treba biti 7 m kvadratnih prostora i o tome mora biti obavijest na ulazu u crkvu”, rekao je Capak i dodao:

“Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi.

Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak.

Preporuča se odrediti klupe namijenjene vjernicima iz istog kućanstva i da od ulaza do olatara svaka druga klupa bude u upotrebi.”