STOŽER OBJAVIO: Evo što će se mijenjati u mjerama u veljači

Članovi Nacionalnog stožera i epidemiolozi na sastanku su dogovorili nove epidemiološke mjere.

Ministar Davor Božinović rekao je da će se Hrvatska od 1. veljače uskladiti s rješenjima vezano za pandemiju koronavirusa koja je donijela EU.

1. veljače će se produžiti odluke koje su već na snazi, do kraja veljače. S tim da će najveću promjenu doživjeti uredba koja se tiče prelaska preko hrvatske granice, a zapravo preko granica svih članica EU. Po tome, od 1. veljače će se izdavati digitalne COVID potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze, nakon 14 dana od primitka druge doze se računa 270 dana, a dosad je bilo 365 dana. Kod PCR-a se ne mijenja ništa, 72 sata od testiranja.

Što se tiče BAT testa, s njim će se moći preći granica ako nije prošlo više od 24 sata od datuma testiranja. Kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. Od 1. veljače će i hrvatska eagencija za komercijalnu djelatnost u suradnji s HZJZ izdavati COVID potvrde s tim rokovima važenja.

Postoji i nacionalna komponenta gdje države koriste COVID potvrde za određene djelatnosti. Tu smo, nakon razgovora, zaključili da ne bismo mijenjali ništa s obzirom da je trenutni sustav uhodan. Svi koji imaju ranije izdane COVID potvrde će moći koristiti ih do onog datuma dokad im je izdano, a to je 365 dana.

Krunoslav Capak je potom rekao: “Omikron uzrokuje blažu bolest, pogotovo kod cijepljenih, ali je naučio zaobilaziti sustav i zaražuje preboljele i širi se brže od drugih. Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kog prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene.

Jučer je izašao dokument ECDC-a koji preporučuje da se razmotri ta mogućnost. To će biti regulirano preporukama HZJZ-a koje će se donijeti skoro, ali razmišljamo u smjeru skraćenja karantene za sve cijepljenje na sedam dana i skraćenje izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na 5 dana uz uvjet da za izlazak iz izolacije 24 sata nemaju simptome i naprave brzi test. Za ostale ostaje kao i dosad.”