STOP DIZAČIMA CIJENA HRANE: Na stolu zamrzavanje cijena više proizvoda i porez na ekstraprofit

Statistika ne laže. Već 19 uzastopnih mjeseci hrvatski građani suočeni su s godišnjom stopom inflacije hrane većom od deset posto.

“Ja smatram da svaka cijena koja ide preko onoga što je normalno u kontekstu troškova, u kontekstu input nije dobra, ona se na kraju odražava na kupovnu moć naših građana”, poručio je premijer Andrej Plenković.

Pa dizačima cijena prijete i oporezivanjem ekstraprofita. “Sve je otvoreno, s obzirom na okolnosti, sve je otvoreno”, izjavio je Plenković.

Pa tako i nastavak mjere koja se jedina dosad pokazala kao efikasan lijek za inflaciju. Zbog zamrzavanja cijena mlijeko, ulje, šećer, brašno, carsko meso, mljevena svinjetina i cijelo pile danas koštaju isto kao prije pola godine. Kad je donesena ta odluka bila je izložena kritikama, ali sad je primjenjuje sve više država, javlja Dnevnik Nove TV.

“Udvostručit ćemo broj proizvoda čije se cijene neće povećati ili će se smanjiti. To je sad ukupno pet tisuća proizvoda”, istaknuo je Bruno Le Maire, francuski ministar financija.

Pa ne čudi da se i u Hrvatskoj razmišlja o proširenju liste proizvoda s reguliranom cijenom.

Prije šest mjeseci Vlada je na stolu imala prijedlog o zamrzavanju cijena čak sto prehrambenih proizvoda. Tada to nije prošlo, no ovaj put – kako se neslužbeno doznaje – sve opcije bit će na stolu.

Trgovci kojima je i ovih osam proizvoda previše poručuju – francuski model je dobrovoljan, a ne prisilan.

“Tu treba uključiti znači i proizvođače i trgovce i Vladu. Znači ne može se samo prevaliti na leđa trgovaca da oni kroz svoje marže to financiraju”, objasnio je Mirko Budimir iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U konačnici cijenu inflacije uvijek plaćaju građani. Pa je stoga samo jedna mjera koja može trajno smanjiti taj teret. A to su – veće plaće.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!