STOP ALKOHOLU: Od pića ćete se udebljati i sigurno zaraditi neku zloćudnu bolest

Piše: Gordana Ivas

vino, čaša, piće, pijanstvo

Iako mnogi posegnu za čašicom alkohola kako bi se opustili, čak i brže zaspali, dugotrajno pijenje narušit će im prirodne procese u organizmu i dovesti do ozbiljnih, kroničnih bolesti.

Znanstvenici su u nedavnoj studiji časopisa „Alcoholism: Clinical& Experimental Research“ objavili kako konzumiranje alkohola prije odlaska na spavanje pojačava alfa valove u mozgu koji su svojstveni moždanoj aktivnosti kada smo budni.

Poznati specijalist za bolesti ovisnosti Damon Ruskin, naglašava kako teško donešena odluka o prestanku pijenja, donosi mnoge koristi našem tijelu i zato se trud, u tom smjeri itekako isplati. Osim što ćemo imati kvalitetniji san i biti svježiji i odmorniji, zasigurno ćemo i manje jesti, osobito navečer. Poznato je, naime, kako je upravo alkohol proglašen jednim od najvećih uzroka prekomjernom unosu hrane.

Kako nutricionisti objavljuju u časopisu „American Journal of Nutrition“, žene koje popiju po koje piće, pojedu čak 30 posto više hrane od onih koje nisu pile. Ovo se odnosi i na pojačanu želju za slatkišima. Šećer povećava razinu dopamina, hormona odgovornog za osjećaj sreće. I dok vas tako usrećuje čašica alkohola, niti ne slutite koliko ste prikrivenih kalorija unijeli u organizam.

Mnogi niti ne slute kako alkohol na prikriven način uvećava dnevni unos kalorija, a da to ni ne primjetite. Tako je jedna studija otkrila da muškarci koji umjereno piju tijekom dana ipak unesu dodatne 433 kalorije. Ova brojka za žene iznosi 300. Znači, izbacimo li alkohol i slatkiše ssvim ćemo sigurno izgubiti na težini bez naročitog truda.

Prvo što ćete primijetti kada prestanete uzimati alkohol je besprijekorni ten. Događa se to stoga što je alkohol diuretik, pa tjera na češće mokrenje i dehidrira kožu. Potom koža postaje i perutava. S prestankom uzimanja alkohola nestat će i suhi obrazi i perutanje oko nosa. Oboljenja kože poput peruti, ekcema i rozacee će se također poboljšati.

S prestankom uzimanja alkohola smanjit ćete i rizik za rak, posebno jetre, dojke, debelog crijeva i rektuma, ali i rizik za druga oboljenja. A budite sigurni da će vam naon svega ostati i više novaca u džepu. (G. I.)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!