STOLTENBERG PORUČIO: Rusija mora prestati “zveckati” nuklearnim oružjem – ona taj rat ne može dobiti

Dan uoči summita NATO -a u Bruxellesu, glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg ponovio je stavove vezane uz sukob u Ukrajini.

Izvor: Media servis

Pozvao je Rusiju da prestane prijetiti nuklernim naoružanjem i rekao da je cilj da rat ne eskalira na ostale zemlje.

Prije sastanka članica i dolaska američkog predsjednika Joe Bidena čelnik NATO saveza odgovarao je na pitanja novinara i rekao da je ruska agresija na Ukrajinu brutalna te da je teško gledati ljudsku patnju. Komentirao je ruske nuklerane prijetnje.

“Rusija mora prestati sa “zveckanjem” s nuklearnim oružjem. To je neodgovorno i opasno i rusija mora znati da se nuklearni rat ikada ne treba voditi i da ga ne može dobiti.”

Rekao je da će saveznici raspravljati i o ulozi Kine u sukobu obzirom da Kremlju pružaju političku podršku te pomažu u širenju dezinformacija. O poljskoj ideji slanja NATO mirovnih snaga ili stvaranju koalicije glavni tajnik Stoltenberg je rekao:

“Jako je važno pružiti podršku Ukrajinu i mi ju pojačavamo, ali je istovremeno jako važno spriječiti da ovaj sukob postane otvoreni rat NATO-a i Rusije i zato smo u ime NATO saveznika poslali poruku da neće biti slanja postrojbi u Ukrajinu.”