ŠTO ČEKA KORISNIKE: Ukidaju se prešutni minusi, a minus u bankama koristi oko 700.000 građana

Minus koristi oko 700.000 građana i svi će do 30. lipnja dobiti obavijest od banke te imaju godinu dana da potpišu ugovor o dozvoljenom minusuBanke građanima šalju obavijesti o novim uvjetima korištenja dopuštenog minusa, a sve to moraju napraviti do kraja mjeseca.

Nakon toga građani imaju rok od godinu dana da se izjasne žele li svoje prešutne minuse pretvoriti u dozvoljene minuse na računima ili su odlučili pokriti ponuđeni minus.

glasnogovornikom Hrvatske narodne banke Ivanom Miljković u razgovoru za RTL je rekao da se klijenti banaka ne moraju brinuti oko ove promjene.

“Razlike u cijeni i iznosu minusa neće biti skoro nikakve. Dopušteno prekoračenje je u znatnoj veći osigurano i regulirano te doprinosi većoj zaštiti potrošača, a kod prešutnih prekoračenja banke su postupale slično kao što će i nadalje postupati”, rekao je Miljković.

Potvrđuje da će iznosi minusa građanima i dalje ostati isti, a ista će ostati i njihova cijena.

“Ako se nekome u budućnosti smanje primanja, pa se onda smanje i minusi, banke su dužne ponuditi obročnu otplatu minusa na 12 mjeseci kako bi klijent mogao pod istim uvjetima otplatiti minus koji zavara. Kamate će biti iste kao do sada za prešutna prekoračenja i tako će i ostati”, rekao je Miljković.

Ovisno o mogućnostima pojedine banke, klijenti će novu ponudu za dozvoljene minuse moći ugovoriti i digitalnim putom, ali o tome klijenta obavještava svaka pojedina banka.

Nastavio je da su banke dužne do 30. lipnja o promjenama obavijestiti klijente individualiziranom porukom, a klijent ima rok od godine dana da razmisle i odluče.