STIŽU ZABRANE IZ EU: Stop plastičnim predmetima za jednokratnu uporabu

Podijelite članak

Iz Europskog parlamenta stiže zakon koji zabranjuje plastične predmeti za jednokratnu upotrebu, a 560 zastupnika je glasalo za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Biljana Borzan, naša europarlamentarka i članice dbora za zaštitu okoliša, javnog zdravlja i sigurnosti hrane EP-a je tom prilikom rekla da “ako nastavimo ovim tempom, plastični će otpad 2050. u oceanima biti prisutan u većoj količini od same ribe, jer se procjene da je u svjetskim oceanima više od 150 milijuna tona plastike. A Hrvatska, kao zemlja koja živi s morem i od mora, bi trebala biti prva koja će podržati EU u nastojanjima da smanji gomilanje plastike u Jadranu i okolišu.”

U priopćenju se navodi kako će u EU od 2021. godine biti zabranjeni: pribor za jelo za jednokratnu uporabu (vilice, noževi, žlice i štapići za jelo), plastični tanjuri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i spremnici za hranu te čaše od ekspandiranog polistirena.

Europska komisija je iznijela kako je više od 80 posto morskog otpada plastika, a proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 posto svih predmeta u morskom otpadu.

Države članice će do 2029. godine morati omogućiti ponovno prikupljanje 90 posto upotrijebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 posto materijala iz kojeg su te boce izrađene morat će biti prikladno za recikliranje. Do 2030. udio materijala koji se može reciklirati morat će biti barem 30 posto.

Komentiraj