STIŽU PILULE PROTIV KORONE: Jedna terapija koštat će oko 500 eura

U Hrvatsku uskoro stiže 1800 doza lijeka protiv korone. Prve doze dolaze već krajem mjeseca.

Ukupno su odobrena tri lijeka. Dva lijeka koja se koriste za liječenje drugih bolesti su odobrena i za primjenu kod oboljelih od korone. U ocjeni su i dva antivirusna lijeka u kapsulama o kojima se puno pisalo – Merckov i Pfizerov. Ta dva lijeka također su namijenjena onima koji imaju rizik razviti teži oblik bolesti.

”Moći će ga se koristiti kod kuće. Davat će ga se na recept u konzultaciji s liječnikom”, rekla je za Dnevnik Nove TV Tihana Šlezak iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Takvi lijekovi su učinkoviti ako se daju unutar prvih pet dana bolesti. ”Davat će se u bolničkim uvjetima i preko dnevne bolnice na način da će pacijent sat ili dva biti u bolnici dok primi taj lijek i onda će moći na kućnu njegu”, pojasnio je profesor Ivan Puljiz iz Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Ni Merckov lijek nije spektakularan u smislu da bi to bilo konačno rješenje epidemije, kaže doktor Ivo Ivić iz Klinike za infektologije pri KBC-u Split: ”Bit će jako skup. Negdje oko 500 eura će koštati jedna terapija. O tom – potom”.

Postoji mogućnost da će se kod nekih lijekova, poput onog koji se bazira na monoklonskim antitijelima, kakav stiže u Hrvatsku krajem mjeseca, morati potpisati izjava prije primjene, kaže Puljiz. ”Trebat će se potpisati. Još uvijek nije definirano, ali predmnijevam da će tako biti. Za ove lijekove koji se daju u peroralnom obliku neće trebati potpisi”, otkrio je.