STIŽU OBILNE OBORINE: Evo što se kaže u upozorenju DHMZ-a

DHMZ izdao je upozorenje zbog vremenskih prilika, koje će ovog vikenda zahvatiti Hrvatsku.

DHMZ poslao je upozorenje zbov vremena. Upozorava se na obilne oborine, a najviše oborine do kraja tjedna past će na Jadranu i u predjelima uz Jadran, mjestimice i više od 150 mm .Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm).

Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača. Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu.Tijekom jutra i prijepodneva u petak se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda koja će obilježiti ovaj vikend, prvo na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru.

Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima. Posebno valja istaknuti područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje možemo očekivati iznimno velike količine oborina.

Takvo stanje i navedeno upozorenje trebalo bi prema danas dostupnim prognozama obilježiti cijeli vikend (slika 3.) tijekom koje će obilne oborine ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku I Gorski kotar. Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode što može dovesti do lakšeg i bržeg tečenja površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama.