STIŽE PRVI RAFALE: svečana primopredaja u Francuskoj

U Hrvatsku stiže prvi višenamjenski borbeni zrakoplov Rafale koji je Vlada kupila od Francuza. Svečana primopredaja, odnosno prijenos vlasništva održat će se sutra u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan.

Ceremoniji će nazočiti ministar obrane Mario Banožić uz izaslanstvo Vlade RH i Hrvatske vojske nakon čega će hrvatski piloti preletjeti u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Podsjetimo, Hrvatska je za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od Francuske kupila 12 aviona Rafalea.

“Službena ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske, održat će se u ponedjeljak u Francuskoj.

Svečanoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan nazočit će ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višeenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Republike Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, stoji u priopćenju MORH-a.