STIŽE NEVRIJEME: Temperature padaju – grmljavina, oluja pa i tuča

Osjetno zahladnjenje i velika promjena vremena očekuje nas već danas, u nedjelju, 7.srpnja, a Državni hidrometeorološki zavod za dio Hrvatske je objavio narančasti meteoalarm koji ukazuje na opasno vrijeme.

Nestabilno vrijeme pratit će nas i u novom tjednu, a temperatura će idućih dana biti u osjetnom padu. Upozorenje DHMZ-a objavljeno je za unutrašnjost, istok i sjever zemlje gdje se mogu očekivati kiša, oluja i grmljavina. Za Dalmaciju je, pak, objavljen žuti meteoalarm koji govori o potencijalno opasnom vremenu.

Jača promjena vremena donijeti će pljuskove, snažno grmljavinsko nevrijeme često praćena jakim vjetrom, moguće i tučom. U nedjelju ujutro pljuskovi će biti u zapadnim područjima te na sjevernom Jadranu, a od sredine dana i u ostatku kopnenih predjela. Bit će i osjetno hladnije, osobito u srijedu, piše Dnevnik.hr.

Pljuskova će već prijepodne biti na zapadu i sjevernom Jadranu, ponegdje i izraženijih. U ostatku zemlje bit će sunčanije, osobito u Dalmaciji. Puhat će uglavnom slab do umjeren južni vjetar. U nastavku nedjelju isto tako nas čekaju pljuskovi i grmljavina, a moguća su i izraženija nevremena praćena jakim vjetrom, ponegdje i tučom. Temperatura će biti i između 5 i 6 stupnjeva niža od subotnje.

Poslijepodne će nestabilno biti i na istoku zemlje, pa je zbog jakih pljuskova DHMZ za Slavoniju izdao narančasto upozorenje. Temperatura će se penjati do najviše 33 stupnja Celzijeva. Sličan nastavak dana i bit će na sjevernom Jadranu i u gorju. Dakle pljuskovi, grmljavina te lokalno izraženija nevremena. Jugo će okrenuti na buru, a krajem dana ponegdje i jaku. Očekuej se temperatura od 27 do 32 Celzijeva stupnja.

U Dalmaciji će i u nastavku dana prevladavati sunčano, ali će ipak na sjevernom dijelu biti nestabilnije pa su i tu mogući lokalni pljuskovi. Puhat će slabo do umjereno jugo uz koje će i dalje biti vruće. Na sjevernom Jadranu vrijeme neće biti za kupanje, dok će se na jugu još uvijek moći uživati u toplom moru.

Nestabilno vrijeme pratit će nas i u novom tjednu, s tim da će još uglavnom u ponedjeljak biti izraženih pljuskova, a onda bi utorak trebali biti manje obilni. Temperatura će idućih dana biti u osjetnom padu.

U ponedjeljak će se na moru zadržati uglavnom suho, a onda će utorak i srijedu ponovno biti pljuskova te izraženijih grmljavinskih nevremena. Temperatura će biti u padu. Dakle, pred nama je snažna promjena vremena, bit će kiše, pljuskova, pojačanog vjetra, moguće i tuče.