STIPENDIJE ZA ROME: Svake je godine 30 do 40 posto više prijavljenih – kaže gradonačelnik Bandić

milan bandić, ivica lovrić, facebook

Pedeset i šest učenika i pet studenata romske nacionalne manjine potpisalo je ugovore o stipendiranju s Gradom Zagrebom.

Izvješće: Kristina Bokanić

Učenici će u školskoj godini 2016./2017. mjesečno dobivati 2.290 kuna, dok će studenti dobivati oko 3.200 kuna. Novac će dobro doći 18-godišnjoj Simoni, koja se školuje za frizerku. “Puno mi pomaže u mom školovanju. Kupujem si potreban pribor za struku. Planiram se dalje školovati. Mislila sam upisati četvrtu godinu, za kozmetičarku”, kaže Simona.

Simona planira ostati u Hrvatskoj, no 16-godišnja Adelisa, koja se također školuje za frizerku, poput mnogih mladih sve češće razmišlja o odlasku izvan granica Lijepe naše. Zahvaljujući redovitom školovanju i upornosti i ona je dobila stipendiju. Ista će joj puno pomoći, budući da roditelji nemaju dovoljno novca da ju školuju.”Moji planovi za budućnost su da postanem prava frizerka jer to stvarno volim i želim postati netko i nešto jer moji roditelji to nisu mogli, i ja želim njima i drugima pokazati da to mogu”, kaže Adelisa.

Od 2012. godine Grad je za stipendije pripadnicima romske nacionalne manjine izdvojio 4 milijuna i 240 tisuća kuna. Dobra je vijest što svake godine raste broj zainteresiranih za stipendije, kaže pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić.

“Prve godine kad smo krenuli imali smo 4 stipendije, a ove godine 61, a cilj stipendije je motivirati učenike i studente romske manjine da se više obrazuju jer to je najbolji put ka uključivanju u društvu. Nadamo se da će broj od 61 stipendiju sljedeće godine dostići i 100”, kaže Lovrić.

Poziv mladim Romima da se prijavljuju za stipendije stiže i od gradonačelnika. “Trideset do 40 posto svake godine raste broj prijavljenih što je dobro i drago mi je da su naši sugrađani Romi shvatili da bez obrazovanja i znanja nema naprijed i ne može se konkurirati na ozbiljnom tržištu rada i kapitala. Pozivam ih sve da što prije završe škole i fakultete i da se uključe u svijet rada kako bi živjeli dostojanstveno”, kaže Bandić.