STIHIJSKO ZAPOŠLJAVANJE STRANACA: U Hrvatskoj je već više od 600 agencija koje rade na tome posao

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj pokazuje kako je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što je rast od 4,2 posto u odnosu prema istom lanjskom razdoblju.

“S obzirom na to da jedan oglas može biti objavljen preko više različitih kanala, odnosno platformi namijenjenih oglašavanju slobodnih radnih mjesta, podrobnijom analizom dolazimo do podatka da je u prvih devet mjeseci objavljeno 198.000 jedinstvenih oglasa, odnosno 4,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine”, navode s portala MojPosao.

Naglašavaju rast zapošljavanja stranih radnika, koji se nerijetko odvija preko alternativnih kanala za zapošljavanje. U prvom redu preko agencija za uvoz, zapošljavanje i smještaj stranih radnika, a trenutno je registrirano više od 600 takvih agencija u Hrvatskoj. “Imajući u vidu navedene čimbenike, kao i trenutne tržišne uvjete, dolazimo do zaključka kako je porast potražnje za radnom snagom znatno veći nego što prvotno brojke sugeriraju i kako bi potencijalno mogao iznositi osam posto u usporedbi s prošlom godinom”, ističe se u analizi tržišta rada.

Foto: Freepik.com

Najveći rast potražnje primjećuje se u sektorima instalacije, održavanje i popravci, potom sigurnost i zaštita te promet, transport i pomorstvo. Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru ljudskih resursa i IT-a. Pad ukupnog broja objavljenih natječaja za posao zabilježen je i turizmu.

“U prvih devet mjeseci ove godine u našoj su zemlji izdane 133 tisuće radnih dozvola za strane radnike, što je znatan rast u odnosu prema prethodnoj godini, kada su tijekom cijele 2022. izdane 124 tisuće dozvola”, ističe Igor Žonja, direktor Alma Career Regije jug i predsjednik uprave portala MojPosao. Dodaje kako većina tih radnika nalazi zaposlenje u turizmu i građevinarstvu, ali i prodaji. Napominje kako, osim iz susjednih zemalja, najveći broj stranih radnika dolazi iz dalekih zemalja poput Nepala, Indije, Filipina i Bangladeša.

“Nažalost, proces zapošljavanja stranih radnika i dalje se odvija stihijski. Kako bismo zaustavili iseljavanje naših građana i potaknuli one koji su već otišli da se vrate, nužno je unaprijediti sustav upravljanja unutar države. S obzirom na to da Hrvatsku sve više naseljavaju ljudi različitih kultura i vjera, također je važno pružiti podršku njihovoj integraciji u naše društvo”, zaključuje Žonja.